Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Koniec štikútke: Vďaka týmto tipom sa jej zbavíte rýchlo a účinne

Čkanie je nepríjemné, no je niekoľko tipov, ako sa ho zbavíte už o niekoľko sekúnd.
Čkanie je nepríjemné, no je niekoľko tipov, ako sa ho zbavíte už o niekoľko sekúnd.

So čkaním sa stretol už takmer každý z nás a neraz vie prekvapiť. Aj keď je štikútka bezbolestná a prestane obvykle už po niekoľkých minútach, nie je práve najpríjemnejšia a mnohých obťažuje. Aby sa jej človek zbavil, používajú sa triky, ako zadržanie dychu na pár sekúnd či vypitie naraz veľkého množstva vody. Nemusia však vždy zabrať, preto sa pozrite aj na iné osvedčené tipy, po ktorých už nebudete „híkať“.

Prečo čkáte?

Bránica je dýchací sval, ktorý pomáha pri vdychovaní a vydýchnutí. Čkanie nastane vtedy, keď sa vaša bránica náhle stiahne a nasleduje odstavenie hlasiviek. Vzduch uviazne v krku a vy začnete čkať.

Čo spôsobuje čkanie?

Spúšťačom môže byť:

  • Konzumácia väčšieho množstva jedla v krátkom čase.
  • Nadmerné pitie alkoholu alebo perlivých nápojov.
  • Fajčenie.
  • Náhla zmena teploty v žalúdku. Keď vypijete horúci nápoj a potom hneď studený.
  • Emočný stres alebo vzrušenie.

Tipy, ako sa ho zbaviť

1. Vyplazte jazyk čo najviac, ako len môžete. Vydržte tak niekoľko sekúnd. Toto vykonávajú dokonca aj niektorí speváci a herci, keďže stimuluje otvor medzi hlasivkami. Tak budete dýchať plynule a vaše kŕče, ktoré spôsobujú čkanie, budú potlačené.

2. Dajte si jednu lyžičku bieleho octu s jednou čajovou lyžičkou cukru. Hoci to nie je práve najchutnejšie, proti štikútke je tento liek účinný. Zmenia sa vám nervové impulzy a bránica začne normálne pracovať.

3. Pomôže vám, ak prehltnete jednu čajovú lyžičku obyčajnej horčice.

4. Choďte si zaplávať. Potápajte sa, jednoducho šantite vo vode a o chvíľu bude po štikútke.

5. Dajte si lyžičku arašidového masla. Ak čkanie neprestane, dajte si ďalšiu.

6. Trošku strachu vám nezaškodí. Ak sa niečoho zľaknete, pravdepodobne sa vtedy zmení váš dýchací cyklus, čo môže potlačiť nepríjemné čkanie.

7. Zahryznite sa do citróna lebo limetky! Tento trik funguje okamžite.

8. Mnohí odborníci tiež odporúčajú, aby ste si stlačili silnejšie dlaň, čo odvedie nervový systém od čkania k pocitu miernej bolesti.

9. Prehĺtajte naprázdno niekoľkokrát za sebou. Aj keď to zrejme pôjde ťažšie, pokúste sa o to. Po niekoľkých sekundách bude po štikútke.

10. Pomôže i fyzická aktivita, skúste napr. 10 drepov.

11. Účinné je inhalovanie oxidu uhličitého. Dýchajte do papierového vrecúška.

Ako sa lieči?

Čkanie obvykle trvá len pár minút. Ak sa ho však neviete zbaviť po viac ako 48 hodinách, je načase vyhľadať lekára, ktorý musí prísť na to, čo ho spôsobilo. V extrémnych prípadoch je potrebný chirurgický zákrok. Jednou z možností je aplikovať anestetika do tela na zablokovanie bránicového nervu, ktorý súvisí so štikútkou. Samozrejme, o týchto možnostiach liečby vás bude informovať lekár.

Ak si sťažujete na svoje pársekundové štikútanie, spomeňte si Charlesa Osborna. Tento Američan je absolútnym rekordérom, zapísaným v Giunessovej knihe rekordov. Nepretržite štikútal od roku 1922 až do roku 1990. Oproti nemu je vaše čkanie len slabým odvarom.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9