Prvá Slovenka ukončila prevratnú liečbu v exkluzívnom centre

Dr. Sepeši sa objíma s Veronikou, ktorá ako jediná Slovenka zahájila liečbu v protónovom centre v Prahe.
2013-06-19 15:30:00

Prvý slovenský pacient má za sebou úspešnú liečbu v exkluzívnom modernom protónovom centre v Prahe. Je svetovou špičkou a jediným svojho druhu v strednej a východnej Európe. Podrobila sa jej len 7-ročná Veronika s nádorom očnice, ktorá znášala liečbu veľmi dobre a momentálne je už doma. Aj keď boj s rakovinou nemá úplne vyhratý, MUDr. Branislav Sepeši, detský radiačný onkológ z Proton Therapy Center v Prahe, označil Veronikin prípad za terapeutický úspech.

Protónové centrum v Prahe je moderným klinickým centrom, ktoré pre liečbu pacientov s nádorovým ochorením využíva vysoko presnú metódu protónového žiarenia. Ide o jednu z najperspektívnejších metód liečby rakoviny 21. storočia. Odborníci jednoznačne potvrdzujú, že v oblasti liečby onkologických ochorení bude zaujímať stále silnejšiu pozíciu.

Liečbu hradila VšZP

Prednedávnom zahájilo centrum spoluprácu so slovenskými zdravotnými poisťovňami, aby sa mohli podrobiť tejto unikátnej liečbe slovenskí pacienti. Spomedzi slovenských poisťovní je Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ prvou, ktorej pacient sa liečil v exkluzívnom modernom centre. Spoluprácu s touto poisťovňou, ktorá hradila Veronikinu liečbu, si pochvaľuje i samotné centrum.

„Za centrum by som rada dodala, že si veľmi vážime proaktívneho prístupu slovenskej Všeobecnej zdravotnej poisťovni, s ktorou bola úhrada liečby pre Veroniku dojednaná veľmi rýchlo,“ povedala pre Vysetrenie.sk Jana Kulhánková, marketingová manažérka z Proton Therapy Center.

Liečila sa 5 týždňov

Sedemročná Veronika podstúpila v exkluzívnom centre liečbu očnice, pričom 5 týždňov bola hospitalizovaná v partnerskej nemocnici v Motole a do centra dochádzala na pravidelné návštevy. Išlo konkrétne o sekvenčnú liečbu, kedy protónovej liečbe predchádzala chemoterapia.

Ako prebiehala liečba?

Vďaka chemoterapie sa Veronikin nádor v očnici zmenšil, čím sa uľahčila následná liečba v protónovom centre.

„Veronika zahájila u nás liečbu po niekoľkých cykloch chemoterapie, vďaka ktorej sa nádor v očnici natoľko zmenšil, že pri druhej operácii chirurg vlastne ani zjavné nádorové tkanivo nenašiel. To nám uľahčilo situáciu, pretože hoci prvá fáza ožarovania musí zachytávať celú oblasť pôvodne postihnutú nádorom, v druhej fáze sa ožaruje už len zvyšok, ktorý ostal po predchádzajúcej liečbe a ten bol vlastne minimálny. To nám umožnilo ešte účinnejšie chrániť citlivé štruktúry v postihnutej očnici – sietnicu, zrakový nerv, slznú žľazu,“ povedal MUDr. Branislav Sepeši, detský radiačný onkológ z Proton Therapy Center v Prahe

Ako nám ďalej lekár potvrdil, šošovku, ktorá je najcitlivejšia, nemohli v záujme dokonalého ožiarenia celej očnice príliš chrániť. Preto sa môže stať, že neskôr dôjde k jej zakaleniu, aj keď výmena šošovky nie je v súčasnosti žiadnym náročným výkonom. Aby sa Veronika uzdravila, urobil však lekársky tím v centre všetko, čo mohol a snažil sa to urobiť čo najlepšie.

„Dnes teda môžeme povedať, že pre Veronikino zdravie sme nielen my, ale celý multidisciplinárny tím, ktorý sa o ňu staral, urobili to najlepšie, čo sa v súčasnosti vôbec urobiť dalo. Zároveň je pre jej ďalší rast a vývoj nesmierne dôležité, že vysokú dávku sme vďaka zväzku protónov mohli limitovať len na postihnutú oblasť a druhé oko, mozog a ďalšie zdravé tkanivá v okolí boli tejto dávky ušetrené. To by ani s tou najsofistikovanejšou technikou konvenčnej fotónovej rádioterapie nebolo možné dosiahnuť,“ povedal MUDr. Sepeši

Ako znášala liečbu?

Liečba prebiehala veľmi dobre, statočná Veronika ju zvládla a počas nej nemala veľké komplikácie. V závere terapie sa jej okolo oka objavilo len začervenanie, čo bolo spôsobené žiarením.

„Veronika tolerovala liečbu veľmi dobre. S plyšovým zajačikom v rukách statočne znášala nie práve pohodlnú polohu pod fixačnou maskou, ktorá zabezpečovala stále rovnakú polohu a bránila akémukoľvek, i mimovoľnému pohybu. Počas prakticky celej liečby nemala žiadne významnejšie komplikácie. Až v závere terapie spolu s narastajúcou dávkou žiarenia sa vytvorilo okolo ožarovaného oka mierne začervenanie, čo však bola očakávaná poradiačná kožná reakcia, ktorá sa vždy bez následkov čoskoro zahojí. Počas liečby dostala aj jeden cyklus chemoterapie, ktorá u nej tak vynikajúco zabrala,“ pochvaľuje si priebeh liečby MUDr. Sepeši.

Čo bude ďalej?

Ako nám potvrdila marketingová manažérka z Proton Therapy Cennter Jana Kulhánková, Veronika je už doma na Slovensku a pomaly sa vracia do školy. O vyhratom boji je však ešte predčasné hovoriť, nakoľko podstúpi ešte nejakú chemoterapiu. No MUDr. Branislav Sepeši je optimistický.

„Momentálne je Veronika doma a v krátkom čase bude späť v starostlivosti svojej ošetrujúcej lekárky na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie DFNsP v Banskej Bystrici, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Pravdepodobne ešte podstúpi nejakú chemoterapiu, no jej liečba sa už chýli ku koncu. A hoci v onkológii sme veľmi opatrní vo vyjadreniach o vyhratom boji, Veronikin prípad možno aspoň v tejto fáze určite označiť za terapeutický úspech. Zostáva len veriť, že bude úspechom trvalým a pre Veroniku zostane celý tento zážitok len spomienkou,“ dodal na záver MUDr. Sepeši.

Fotogaléria

2013-06-19 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Proton Therapy Center  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia