Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťate: Kvôli nim trpíte alergiami!

Ak máte neustále otvorené okno, nečudujte sa, že trpíte alergiami.
Ak máte neustále otvorené okno, nečudujte sa, že trpíte alergiami.

Upchatý nos, svrbenie očí, či kašeľ môžu urobiť zo života peklo. Tieto nepríjemné príznaky alergie si však často spôsobujeme sami, čo si ani neuvedomujeme. Množstvo ľudí tak môže žiť s touto chorobou aj roky, pritom stačí len zistiť, v čom robia chybu.

Pozrite sa na najčastejšie chyby, ktoré robia alergici a chytré spôsoby, ako ich odstrániť. 

Nechávate otvorené okno

Obrovskou chybou je, ak mávate otvorené okno, keď je peľová sezóna v plnom prúde a vonku poletujú tisícky peľových zrniečok. Dajte prednosť radšej klimatizácii, ktorú si nastavte na recirkuláciu a ak nie je vonku príliš teplo, môžete ju udržiavať len vo filtrovanom režime.

Použitím klimatizácie môžete znížiť množstvo peľu až o 30 percent“, povedal Myngoc Nguyen, MD z Kaiser Permanente Medical Center z Kalifornie.

Na druhej strane, mnohým nemusí klimatizácia vyhovovať. Môže vás i nepríjemne "ofúknuť".

Lieky užívate oneskorene

Ako sa postupne mení ročné obdobie, rastliny chŕlia peľ. Myslite na to a chráňte sa preventívne.

Všetky lieky pracujú najlepšie a zabránia nepríjemným príznakom alergie vtedy, keď ich užijete v dostatočnom predstihu. Ľudia by preto nemali čakať, kým budú mať príznaky, ale dať si lieky vtedy, ak vedia, že prídu do kontaktu s alergénom,“ povedal David Rosenstreich, MD, riaditeľ divízie pre alergie a imunológie v Montefiore Medical Center v Bronxe v New Yorku.

Cvičíte v nevhodnej dobe

Ak radi trénujete vonku, vyhnite sa ránu. Trávy a stromy začnú produkovať peľ pri východe slnka, pričom vrchol príde v neskoršom dopoludní. Najlepšie urobíte, ak si cvičenie naplánujete až po práci alebo večer. Pocítite hneď obrovský rozdiel ako keby ste cvičili vtedy, keď je v ovzduší najviac alergénu. Ak sa nechcete vzdať cvičenia v ranných hodinách, v tom prípade si zvoľte menej namáhavé cvičenie.

Máte množstvo plyšákov a neprezliekate si periny

Plyšové zvieratká v izbe sú súce roztomilé, no sú priam magnetom pre prach a roztoče, ktoré vyvolávajú alergie. To isté platí i pre periny, ktoré sú doslova domovom pre roztoče. Preto si ich pravidelne prezliekajte, aj raz za dva týždne.

Ignorujete symptómy

Množstvo ľudí je alergických na zvieratá alebo peľ a pritom o tom nevedia. Po rokoch bývania so psom či mačkou nemusíte vedieť, že ste alergickí na ich srsť, keďže príznaky môžu byť jemné, za to však chronické.

Potrebujete každý rok na jar antibiotiká na zápal vedľajších nosových dutín? V tomto prípade máte alergiu na peľ a je nutné navštíviť alergológa. Opakované užívanie antibiotík nie je nutné, vedie k drogovej alergii a navyše vám nemusia ani pomôcť. Preto to vždy riešte návštevou lekára.

Spíte so svojim domácim miláčikom

Je síce pekné, ak svojho psíka nenecháte spať samého a túlite sa k nemu každú noc. No nie je to dobrý nápad v prípade, keď ste alergickí. Aj keď to tak nevyzerá, domáce zvieratá vám môžu z vonkajšieho prostredia do postele priniesť peľ, prach, plesne a ďalšie alergény. Preto je lepšie nechaťsvojho miláčika vo svojom pelíšku. Vaša spálňa by mala byť miestom bez akýchkoľvek alergénov. Preto nezabúdajte ani na pravidelné upratovanie izby, čistenie koberca a prezliekanie perín.

Myslíte si, že vaše zviera je hypoalergénne

Bohužiaľ, neexistuje zviera, ktoré by bolo skutočne hypoalergénne (okrem hada a jašterice). Odborníci upozorňujú, že nielen chlpaté zviera môže spôsobiť príznaky alergie u citlivých ľudí, ale dokonca aj bezsrsté mačky a psy. U nich to nie je srsť, čo je spúšťačom nepríjemných symptómov, ale skôr šupiny z kože sú alergénmi a proteíny v slinách a v moči.

Ste presvedčení, že vtáky sú ok

Ľudia môžu byť alergickí aj na vtáky, na čo upozorňuje Dr. Rosenstreich.

"Jeden vták môže spôsobiť veľa problémov u citlivejších ľudí, ktorí si to často neuvedomujú. Alergia sa totiž môže dlhý čas rozvíjať," povedal Dr Rosenstreich.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9