Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ženy sa dočkali: Antikoncepcia v pilulkách je už aj pre mužov

Onedlho budú brať antikoncepciu muži.
Onedlho budú brať antikoncepciu muži. (Zdroj: sxc.hu )

Padlo by vám vhod, keby sa o ochranu konečne staral váš partner? Mnohé si povedia, že je nespravodlivé, keď sa majú starať o zabránenie počatia a ešte tým, že si dáva do tela chémiu. Tomu bude koniec! Tešte sa, antikoncepcia v pilulkách je už aj pre mužov.

V povedomí spoločnosti je zakódované, že o ochranu pred nechceným tehotenstvom sa má viac starať žena. Nastal zásadný prelom, po prvýkrát budú zodpovední za ochranu pred počatím muži! Nové antikoncepčné pilulky pre mužov vyvinuli vedci z Monash University v Austrálii.

Ako funguje?

Dr. Sabatino Ventura, ktorý bol na čele vedeckého tímu, pracujúceho na novom objave, prezradil, že tabletka funguje ako dočasná vazektómia. Zastaví spermie pri sexe ešte pred tým, ako opustia telo. Blokuje dva poteíny zapojené do procesu ejakulácie. Pôsobí tak na celý mechanizmus pred tým, než spermie opustia telo.

Výhody antikoncepcie

Ide o efektívnejší spôsob, ako meniť mužom hormóny alebo zabíjať ich spermie. Ich ďalšou výhodu je, že nebudú mať vplyv na libido a potenciu. Táto technika nemá vplyv na sexuálny apetít muža, čo sa nedá povedať o antikoncepcii pre ženy, ktoré údajne znižujú chuť na sex.

„Väčšina doterajších stratégií pri vyvíjaní antikoncepčnej pilulky pre mužov boli zamerané na hormónoch, čo by malo veľa nežiaducich účinkov na mužnosť alebo by sa stali spermie neúčinnými. Naša stratégia sa vyhýba všetkým týmto problémom“, povedal Dr. Ventura.

Pokus na myšiach bol úspešný

Novú techniku vyskúšali vedci na myšiach, pričom výsledky boli publikované v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Odstránili im dva proteíny z tela, čím sa stali neplodné. Napriek tomu neboli týmto procesom spermie poškodené a neskôr boli schopné splodiť zdravých potomkov.

Rovnaký postup by chceli dosiahnuť u ľudí. Lieky by im zablokovali dva proteíny a signál vyslaný do mozgu. Pri ejakulácii by mužský ejakulát neobsahoval spermie.

„Je to dlhá cesta. Musíme urobiť ešte niekoľko štúdií na ľuďoch, aby sme sa uistili, že to funguje tak, ako u myší a nemá žiadne vedľajšie účinky,“ povedal Dr. Allan Pacey , odborník na plodnosť z Sheffield University.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9