Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mnohí ho preklínajú: Jarné obdobie dokáže ľudí zničiť!

Depres
Depres (Zdroj: profimedia.sk)

Na jar sa obvykle zvykneme tešiť. Konečne odhodíme zimné bundy a užijeme si viac svetla a slnka. Jarné obdobie však býva pre mnohých začiatkom depresií. Aj keď by sa mohlo zdať, že koniec tmavých a daždivých dní znamená koniec zlej nálady, nie je tomu tak.

Kvôli alergiám v zlej nálade

Čím viac sa blíži, tým viac ho preklínajú! Jarné obdobie nemajú niektorí radi z viacerých dôvodov. Prvým a tým najhlavnejším sú peľové alergie. Vodový výtok z nosa, neustále kýchanie, škriabanie v hrdle a svrbenie očí vedia každého otráviť. Kvôli týmto nepríjemným príznakom bývajú ľudia nevrlí a bez nálady.

Niekoľko štúdií preukázalo súvislosť medzi alergiou a depresiou. Jednou z nich bola štúdia vedená výskumníkmi na University of Maryland v Baltimore, publikovaná v časopise Bipolar Disorders. Vedci zistili, že depresia sa zhoršila v priebehu peľového obdobia u ľudí, ktorí trpeli alergiami. Nepríjemné symptómy sezónnych alergií sú u mnohých dostatočným dôvodom na vznik depresie.

Na vine môžu byť cytokíny, ktoré sa považujú za poslov imunitného systému. Príznaky alergií vyvolávajú uvoľňovanie cytokínov, ktoré podporujú zápal. U ľudí aj u zvierat vysoké hladiny zápalových cytokínov sú spojené so vznikom choroby sprevádzajúcej správanie (sickness behavior). Vyznačuje sa zníženou chuťou do jedla, znížením sexuálnej aktivity, únava, apatia, neurčitý zdroj dyskomfortu atď. Stručne povedané, človek je v depresii. Okrem toho, kvôli alergiám nevedia niektorí zaspať. A je známe, že príliš málo spánku alebo jeho zlá kvalita prispieva k vzniku depresií.

Alergie síce nepatria do kategórie závažných ochorení, no výrazne znepríjemňujú život. Mávajú rôzne príznaky, až do takej miery negatívne zasahujú do života pacienta, že môžu byť príčinou vzniku depresií.

Sezónna afektívna porucha

Je jedno, či prší alebo svieti slnko. Vždy sa nájdu tí, ktorí sa cítia počas zimného alebo letného obdobia mizerne. Nedávna štúdia na Utrecht University sa pozrela na rôzne vzory nálad v závislosti od poveternostných podmienok. Jedna skupina cítila zhoršenie nálady akonáhle bolo teplejšie a slnečnejšie počasie.

Niektoré typy depresií majú sklon k sezónnosti. To znamená, že príznaky začínajú a končia vždy v rovnaký čas každý rok. Takáto forma opakujúcej sa depresie sa volá sezónna afektívna porucha. Vypukne na jeseň alebo v zime, ustúpi na jar a naopak, zlej nálade podľahnú niektorí práve na jar a lepšie sa začnú cítiť až na jeseň. Táto forma depresie môže byť reakciou na vyššie teploty a vlhkosť. Horšie znášajú horúce počasie, preto sa cítia na nič. Chladnejšie počasie poskytuje pre nich úľavu.  

Čo ešte môže byť na vine?

Vznikajú aj dohady, že za vznikom depresií na jar sú zmeny hladiny serotonínu, ktoré spôsobujú slnečné svetlo. Výsledkom je údajne fakt, že sú ľudia viac agresívni a podliehajú depresiám.

Iní vedci sú presvedčení, že celé to odštartuje zmena času zo zimného na letný, ktorá nás čaká už v sobotu. Možno sa to nezdá, ale o hodinu kratšie noci niektorým znepríjemňujú život. Potvrdili to už viacerí psychológovia. Najmä prvé dni môžu byť malátni a podráždení.  

Bohužiaľ, samotný fakt, že jar býva spájaná s časom radosti a nových krajších začiatkov, upozorňuje paradoxne na to, čo ostatným chýba. Aj preto mnohí v tomto období podliehajú pocitom zúfalstva, beznádeje a smutnej nálade. Niekedy to zájde až tak ďaleko, že sa niektorí rozhodnú skončiť so svojim trápením a opustiť tento svet..

Ak patríte do tejto skupiny ľudí, možno vám pomôže útecha, že v tom nie ste sami. Ak sa cítite veľmi zle, neváhajte osloviť odborníkov, ktorí vám pomôžu preklenúť toto obdobie. Len vďaka nim môže byť pre vás budúca jar oveľa lepšia ako táto...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9