Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kúzlo zvané placebo efekt: Odhaľte tajomstvo liečby vierou

Na trhu je množstvo zaujímavých tabletiek, ktoré dokážu napr. monitorovať vaše zdravie.
Na trhu je množstvo zaujímavých tabletiek, ktoré dokážu napr. monitorovať vaše zdravie.

V súčasnosti sa výraz placebo používa pre akúkoľvek liečbu, pri ktorej majú pacienti veriť, že prechádzajú prospešnou procedúrou alebo dostali účinné liečivo. V skutočnosti však dostali niečo, čo nemá preukázateľné liečivé účinky.

O čo ide?

Placebo môže byť cukrová pilulka alebo obvyklý soľný roztok, ale aj niečo tak zložitého ako skutočný chirurgický zákrok, pri ktorom ale nedôjde k žiadnemu zákroku.

Podávanie placebo lieku bez súhlasu pacienta, keď by pacient bez aktívnej liečby mohol mať výrazne horší zdravotný stav,  je z pohľadu etiky neakceptovateľné.

Pacient chce vyhovieť lekárovi

Vplyv placeba na ľudský organizmus nie je vždy rovnaký. Pôsobí približne len na 35% populácie. Čo sa týka mechanizmu účinku placeba, tak v súčasnosti sa uznáva niekoľko teórií. Jednou z nich je snaha pacienta vyhovieť očakávaniu lekára. Ide o pozitívny výsledok.

Na túto problematiku sa stále realizujú nové štúdie a výskumy a bežne sa používa placebo efekt v medicíne pri testovaní nových liečiv v klinických kontrolovaných štúdiách.

Úspech pri liečbe migrény

Jedna štúdia dokázala, že pozitívne myslenie môže mať veľký vplyv pri liečbe migrény. Na záver zistila, že je naozaj dôležité, aby lekári vyberali správne slová pri odporúčaní nového lieku a liečby. Milé slová a tón slov môže buď zvýšiť alebo zhoršiť účinky lieku na pacienta.

Kedy účinkuje najviac?

Placebo efekt je štatisticky a klinicky najvýznamnejší a prichádza k najlepším výsledkom, ak pri podaní placebo lieku je prítomný priamo aj lekár. Dôvera pacienta v liečbu (lekára, zdravotníctvo) zvyšuje šance úspešnosti liečby.

Teórie o fungovaní placeba

  • Je to vo vašej hlave. Jednou teóriou je, že pozitívne očakávania pacientov pomôžu aktivovať fyziologickú reakciu, ktorá podporuje hojenie.
  • Je to vo vašom tele. Ďalšia teória zahŕňa fakt, že organizmus človeka si lepšie pamätá vplyv lieku z predchádzajúcej liečby a uvoľňuje neurotransmitery, ktoré začnú proces hojenia.
  • Tretia hypotéza: Prelína sa tu teória očakávania a stotožnenie s predstavou. Keď je pacient natoľko motivovaný, že terapia s placebom má rovnaký účinok ako terapia s použitím lieku.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9