Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tichý ZABIJAK v ženskom tele: Takto sa môžu ozvať VAJEČNÍKY, pozor na to!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rakovina vaječníkov môže dať o sebe vedieť spôsobmi, ktoré by nikoho ani len nenapadli. Na prvý pohľad totiž môžu vyzerať ako normálny, banálny problém.

Keď ste nafúknutí, obvykle to pripíšete jedlu na tanieri. Avšak, môže byť za tým oveľa nepríjemnejší zdravotný problém - rakovina vaječníkov. Ako sa ešte môže prejaviť tento vážny stav podľa dailymail.co.uk?

5 rizikových signálov rakoviny vaječníkov

Nafúknuté brucho

Zvyčajne ide o znak toho, že máte zápchu alebo ide o vedľajší účinok popíjania šumivých nápojov. Odborníci však tvrdia, že je to jeden z príznakov rakoviny vaječníkov. Len jedna z piatich žien vie, že nadúvanie je znakom rakoviny vaječníkov, podľa charitatívnej organizácie Target Ovarian Cancer. U niektorých žien to vyzerá, ako by mali na bruchu futbalovú loptu. Ovarian Cancer Action vysvetľuje, že nadúvanie môže byť tiež výsledkom ascitu, čo je prítomnosť tekutiny v brušnej dutine.

Cancer Research UK uvádza: „Keď sa rakovinové bunky rozšíria do výstelky brucha (peritoneum), môžu ju podráždiť a spôsobiť hromadenie tekutiny. Rakovina môže tiež zablokovať časť lymfatického systému, takže tekutina nemôže odtekať z brucha ako zvyčajne.“

Skorý pocit plnosti

Nechutenstvo alebo pocit sýtosti po jedle môže byť ďalším príznakom rakoviny vaječníkov. Môže byť spôsobený ascitom alebo nádorom. Nebudete cítiť hlad, lebo tekutina spôsobuje tlak na ostatné orgány vo vašom žalúdku. Gynae Centre, súkromná klinika v Londýne, hovorí, že to „môže spôsobiť pocit nevoľnosti, nepohodlia alebo akoby ste už boli sýti“, ak to postihne gastrointestinálny trakt.

Tichý ZABIJAK v ženskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bolesti chrbta

Bolesť chrbta je bežným príznakom rakoviny vaječníkov. Nádor môže spôsobiť pretrvávajúcu bolesť brucha, bokov a panvy. Ak sa šíri v bruchu alebo panve, môže podráždiť tkanivo v dolnej časti chrbta. Ak je bolesť pretrvávajúca, alebo sa náhle objavila, mali by ste vyhľadať svojho lekára. 

Potreba častejšie močiť

Potreba chodiť častejšie na toaletu môže byť príznakom infekcie, no je to tiež potenciálny príznak rakoviny vaječníkov. Ide však o pomerne neznámy symptóm. Podľa Target Ovarian Cancer o tom vie len jedna zo 100 žien. Môže byť za tým opäť nádor alebo ascit. Keď nádor rastie v panvovej oblasti, v tomto prípade na vaječníkoch, môže tlačiť na močový mechúr, čo spôsobuje častejšie cesty na toaletu. Vnútorný tlak môže tiež zablokovať vaše močovody, čo sú trubice, ktoré spájajú obličku s močovým mechúrom, podľa Cancer Research. Ak k tomu dôjde, moč nemôže odtekať, čo môže spôsobiť opuch obličiek.

Nezvyčajné krvácanie

Silné a nepravidelné krvácanie je varovaním pred nádorom!

„Krvácanie pred alebo po menopauze by mal preskúmať praktický lekár,“ uvádza Dr Sharon Tateová, vedúca vývoja primárnej starostlivosti v charitatívnej organizácii Target Ovarian Cancer.

Nádor na vaječníku môže poškodiť menštruačný cyklus a hormóny. Mnohé z nich produkujú ženský hormón, estrogén, ktorý podľa American Cancer Society môže spôsobiť krvácanie z vagíny i po prekonaní menopauzy.

O rakovine vaječníkov sa hovorí, že patrí k tichému zabijaku, lebo nemá výrazné príznaky. V skutočnosti existujú, ale sú spôsobené inými faktormi,“ dodáva doktor Ronny Drapkin, docent z univerzity v Pennsylvanii.

Viac o téme: ZdravieRakovinaPrevenciaVaječníky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9