Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prostriedok na ZNÍŽENIE telesného TUKU je bližšie, ako si myslíte: Pozrite sa do KÁVY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Najviac psychoaktívna látka na svete, nachádzajúca sa v káve, čaji a iných nealkoholických nápojoch, by mohla znížiť tuk v tele a cukrovku 2. typu. Tým sa opäť potvrdzuje sila kofeínu.

Hladiny kofeínu v krvi môžu ovplyvniť množstvo telesného tuku, čo je faktor, ktorý zase môže určiť riziko vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení, píše sa na sciencealert.com. Ide o zistenia novej štúdie, publikovanej v BMJ Medicine, ktorá použila genetické markery na stanovenie súvislosti medzi hladinami kofeínu, BMI a rizikom cukrovky 2. 

Výskumný tím z Karolinska Institute vo Švédsku, University of Bristol vo Veľkej Británii a Imperial College London vo Veľkej Británii tvrdí, že bezkalorické kofeínové nápoje by sa mohli preskúmať ako potenciálny prostriedok na zníženie hladiny telesného tuku.

"Geneticky predpovedané vyššie koncentrácie kofeínu v plazme boli spojené s nižším BMI a hmotnosťou telesného tuku," píšu vedci vo svojom publikovanom článku. "Navyše, aj súvisí aj s nižším rizikom cukrovky 2. typu."

Štúdia zahŕňala údaje od takmer 10 000 ľudí zozbieraných z existujúcich genetických databáz so zameraním na variácie špecifických génov, o ktorých je známe, že súvisia s rýchlosťou rozkladu kofeínu. Vo všeobecnosti platí, že tí, ktorí majú variácie ovplyvňujúce gény – menovite CYP1A2 a gén, ktorý ho reguluje, nazývaný AHR – majú tendenciu rozkladať kofeín pomalšie, čo mu umožňuje zostať v krvi dlhšie. Vo všeobecnosti však majú tendenciu piť menej kofeínu.

Na určenie pravdepodobných príčinných vzťahov medzi prítomnosťou variácií, chorobami ako cukrovka, telesnou hmotnosťou a faktormi životného štýlu sa použil prístup nazývaný Mendelova randomizácia.

Prostriedok na ZNÍŽENIE telesného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď existovala významná súvislosť medzi hladinami kofeínu, BMI a rizikom cukrovky 2. typu, iné to bolo v prípade množstva kofeínu v krvi a kardiovaskulárnymi ochoreniami vrátane fibrilácie predsiení, srdcového zlyhania a mŕtvice.

Už predchádzajúce štúdie spájali nárast spotreby kofeínu s lepším zdravím srdca a nižším BMI. Treba však rátať s tým, že účinky kofeínu na telo nie sú všetky pozitívne. Na druhej strane, táto štúdia je dôležitá z pohľadu toho, koľko tejto látky je pre telo ideálne. 

"Malé, krátkodobé štúdie ukázali, že príjem kofeínu vedie k zníženiu hmotnosti a tukovej hmoty, ale dlhodobé účinky nie sú známe," píšu vedci.

Čo je za tým? 

Tím si myslí, že by to mohlo súvisieť so spôsobom, akým kofeín zvyšuje termogenézu (produkciu tepla) a oxidáciu tukov (premena tuku na energiu) v tele, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v celkovom metabolizme. Je však ešte potrebný ďalší výskum. Hoci štúdia zahŕňala veľkú vzorku, mendelovská randomizácia nie je bezchybná. V hre môžu byť aj iné faktory, ktoré neboli zohľadnené. 

„Vzhľadom na rozsiahly príjem kofeínu na celom svete by aj jeho malé metabolické účinky mohli mať dôležité zdravotné dôsledky,“ píšu vedci.

Zrýchlený metabolizmus

Doktorka Dana Ellis Hunnesová, ktorá je zároveň odbornou asistentkou na UCLA Fielding School of Public Health, poznamenala, že „produkcia tepla zvyšuje spaľovanie kalórií, a keď spálime viac kalórií, ako prijmeme, ľahšie sa nám podarí schudnúť.“

Dr. Rohini Manaktala, kardiológ z Memorial Hermann v Houstone, TX, ktorý nie je zapojený do štúdie, tiež dodal, že kofeín spôsobuje chudnutie tým, že urýchľuje metabolizmus.

„Ide o proces závislý od dávky, čo znamená, že zvýšenie príjmu kofeínu vedie k väčšiemu spaľovaniu tukov a kalórií, čo sa odráža v redukcii hmotnosti,“ vysvetlila. "Kofeín tiež potláča chuť do jedla, čo pomáha predchádzať priberaniu."

Endokrinológ Dr. Mark Guid sa pridáva k ostatným odborníkom a tvrdí, že kofeín môže znížiť riziko cukrovky 2. typu zmenou spôsobu, akým telo využíva glukózu a inzulín.

Viac o téme: KávaZdravieCukrovkaChudnutieKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9