Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Etanol či voda v BURČIAKU: Takto odhalíte najväčšie PREHREŠKY predajcov a budete o krok vpred!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si v stánku na vinobraní vypýtate burčiak, očakávate, že vám ho nalejú. Napriek tomu môžete dostať nápoj, ktorý má od neho ďaleko! Nie nadarmo hovoria vinári: najprv ochutnajte, potom kupujte. Ako odhaliť pančovaný burčiak?

Na prelome leta a jesene sa začína burčiak predávať na každom rohu a nechýba takmer na žiadnom trhu, jarmoku či podobnej akcii. Ponúkajú ho tiež vinárne a ďalšie kamenné prevádzky. Predávať sa smie od začiatku augusta až do 30. novembra. Nie vždy ide ale o pravý nefalšovaný burčiak. Na čo si dať pri kúpe burčiaku pozor?

Čítajte tiež: Účinná ZBRAŇ proti POTENIU nôh: V SUCHU ich udrží tento jednoduchý TRIK s ČAJOM!

Vznik burčiaku

V prvom rade je dobré vedieť, ako vlastne vzniká burčiak.

"Spracovanie vínnej révy v mušt začína čo najskôr po zbere, aby sa uchovala kvalita hrozna. Vínny mušt kvasí v sudoch alebo tankoch pri teplote 15-30 ° C po dobu jedného či dvoch týždňov. Cukor prirodzene obsiahnutý v bobuliach vínnej révy premieňajú kvasinky na alkohol a oxid uhličitý. Burčiak musí obsahovať aspoň jedno percento alkoholu - obvykle sa však jeho množstvo pohybuje okolo štyroch až šiestich percent," vysvetľuje Eduarda Hekšová, riaditeľka organizácie spotrebiteľov dTest.

Spoznajte kvalitu

Označenie "burčiak" môžu mať len nápoje vyrobené z hrozna vínnej révy, ktoré boli zozbierané a spracované na území Slovenskej republiky v danom kalendárnom roku. Ak niekto pod názvom burčiak predáva skvasený mušt z hrozna dovezených zo zahraničia, ide o klamstvo spotrebiteľa. Na vine je buď neznalosť predajcu, alebo úmyselne chybné označenie. Ak by predajca nápoj označil ako kvasiaci hroznový mušt, bolo by všetko v poriadku. Informácie, či ide o burčiak, či kvasiaci hroznový mušt, musia byť podľa zákona vždy uvedené viditeľne spolu s údajmi o mieste pôvodu a o tom, kto nápoj vyrobil.

Etanol či voda v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo zistila inšpekcia? 

Naraziť na kvalitný kvasiaci hroznový mušt zo zahraničia vydávajúci sa za burčiak môže byť stále tá lepšia varianta.

"Niektorí predajcovia sa snažia burčiak pančovať, napríklad riediť vodou. Prídavok vody je pritom jedným z najčastejších prehreškov, ktoré Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia každoročne odhalí. V kontrolovaných vzorkách sa objavujú tiež syntetické farbivá, nedeklarovaný oxid siričitý či etanol z pridaného cukru," uvádza Eduarda Hekšová, riaditeľka organizácie spotrebiteľov dTest.

Ako sa vyhnúť pančovanému burčiaku?

Burčiak z bieleho vína by mal mať žltú až medovo zlatistú farbu. Rozhodne by nemal byť nahnedlý. Hnedá farba by mohla poukazovať na riedenie jablčným muštom, na starý burčiak či kvasený mušt vyrobený z plesnivých bobúľ. Hrdzavá či takmer priezračná farba ukazuje na mušt riedený vodou. Naopak usadeniny nie sú na škodu. Okom viditeľné by mali byť tiež bublinky oxidu uhličitého, kvôli ktorému sa neodporúča fľaše s burčiakom úplne zatvárať.

Dobrý burčiak možno spoznať aj podľa jeho arómy. "Nemal by byť cítiť plesňou, kvasinkami ani hnilobou. Vôňa by naopak mala byť svieža, čerstvá a hroznová. Mali by v nej byť viditeľné jednotlivé odrody vínnej révy," vysvetľuje Eduarda Hekšová.

Okrem vzhľadu a vône by ste mali preveriť tiež prostredie, v akom sa predáva. Ideálne je kupovať dobre vychladený burčiak. Nekupujte si burčiak, ktorý je vystavený veľkému teplu a priamemu slnku. Teplo totiž urýchľuje kvasenie. Dajte si pozor aj na starobu. Správny burčiak by nemal byť starší ako tri dni.

Viac o téme: ZdravieNápojPrevenciaBurčiak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9