Pozeranie TELEVÍZIE vyvoláva vážnu CHOROBU: Menej kyslíka v tele a cievna mozgová PRÍHODA!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-08 06:00:00

Nový výskum ukazuje, že ľudia, ktorí trávia viac ako štyri hodiny denne pred televízorom, majú o 78 percent väčšiu pravdepodobnosť, že v noci chrápu. Čo je však horšie, ohroziť ich môže ochorenie s názvom spánkové apnoe.

Viac pohybu, menšie riziko

Ako sa píše na dailymail.co.uk, ide o poruchu dýchania pri spánku. Spánkové apnoe sa prejavuje zástavou dychu, často sprevádzanou chrápaním. Ľudia, ktorí na toto ochorenie trpia, nie sú počas spánku dostatočne zásobení kyslíkom. To ich môže ohroziť na živote. 

„Ide o nebezpečnú poruchu, ktorú treba liečiť,“ zhodujú sa lekári.

Čítajte tiež: ČÍSLO, ktoré vás ZACHRÁNI pred kožnými INFEKCIAMI: Pod tento LIMIT v sprche nechoďte

Odborníci z Harvardskej lekárskej fakulty monitorovali zdravotný stav 138-tisíc ľudí. Vedci zistili, že po 10 až 18 rokoch sa u 8 733 z nich vyvinulo obštrukčné spánkové apnoe. Väčšina z nich trpela na súčasné civilizačné ochorenia. Po zohľadnení potenciálnych mätúcich faktorov vrátane veku, indexu telesnej hmotnosti, konzumácie alkoholu a fajčenia, tím vedcov zistil, že účastníci, ktorí sa venovali väčšej fyzickej aktivite, mali výrazne nižšie riziko vzniku tejto spánkovej poruchy. Vedci sú preto presvedčení, že práve cvičenie znižuje riziko vzniku spánkovej apnoe. Ako uviedli, pomohlo aj zníženie počtu hodín sedenia pred televízorom. 

„Ľudia, ktorí sa hýbali aspoň 150 minút týždenne a sedeli menej ako štyri hodiny denne pred televízorom, mali podstatne nižšie riziko vzniku spánkového apnoe,“ konštatoval epidemiológ Tianyi Huang z Harvardskej lekárskej fakulty. Šanca, že ju človek dostane, sa zvyšuje, ak pri pozeraní konzumuje nezdravé občerstvenie a pije sladené nápoje. „To vedie k ďalšiemu prírastku hmotnosti, o ktorom vieme, že je rizikovým faktorom spánkového apnoe,“ vysvetlil Huang.

Dôležitá je prevencia

Podľa prezidentky Európskej respiračnej spoločnosti Anity Simondsovej je obštrukčná spánková apnoe bežná a všadeprítomná porucha, ktorá však môže mať vážny vplyv na kvalitu života ľudí. Napriek tomu, že je toto ochorenie možné zvládnuť pomocou moderných liečebných postupov, len málo štúdií sa zameriava na prevenciu. 

„Zdravotnícki pracovníci by sa mali zamerať práve na ňu a podporovať ľudí, ktorí sú najviac ohrození, aby boli aktívnejší a začali sa hýbať, kým nie je neskoro,“ myslí si Simondsová.

Neliečené ochorenie zvyšuje u človeka riziko vysokého krvného tlaku, cievnej mozgovej príhody, infarktu a cukrovky 2. typu.

Čo je obštrukčné spánkové apnoe?

Obštrukčná spánkové apnoe nastáva vtedy, keď sa steny hrdla človeka počas spánku uvoľnia a v zapätí zúžia, čím zablokujú dýchacie cesty. Medzi bežné príznaky patrí hlasné chrápanie, hlučné a namáhavé dýchanie. Ak je telo nedostatočne zásobené kyslíkom, vyšle signál do mozgu a ten zareaguje tým, že človeka preberie z hlbokého spánku a jeho dýchacie cesty sa následne otvoria. Opakované prerušenia spánku postihnutého unavujú, hoci často ani netuší, že trpí nejakým ochorením. Muži sú na toto ochorenie náchylnejší. Postihuje štyri až 10 percent ľudí vo Veľkej Británii. V USA týmto ochorením trpí asi 22 miliónov ľudí.

Riziká vzniku spánkového apnoe

  • nadváha, nadbytočný telesný tuk zvyšuje objem mäkkých tkanív na krku
  • vek 40 a viac rokov
  • mužské pohlavie
  • dlhý krk
  • pitie nadmerného množstva alkoholu
  • menopauza, hormonálne zmeny spôsobujú uvoľnenie svalov hrdla

Ako sa prejavuje?

  • nekvalitný spánok
  • hlasné chrápanie
  • depresia, výkyvy nálad
  • nočné potenie
  • pocit dusenia sa počas spánku
  • časté budenie

Fotogaléria


Tagy:
spánok spánkové apnoe televízia

2021-09-08 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia