Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

RIZIKO vzniku CUKROVKY a ÚBYTKU svalov si môžete sami nevedomky zvyšovať: Príčina je v ÚSTACH!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Opäť ďalší dôvod, prečo dbať o zdravie svojej ústnej dutiny a nevynechávať preventívne prehliadky u svojho zubára. Ak ich zanedbávate, šanca na vznik cukrovky a úbytku svalov sa zvyšuje.

Jedným z mnohých nepriamych negatívnych dopadov pandémie COVID-19 je fakt, že mnoho ľudí nemohlo navštíviť svojich zubných lekárov kvôli bežnej starostlivosti. Prísne opatrenia zavedené na prevenciu šírenia infekcie výrazne obmedzili prístup k odborným službám zubnej starostlivosti. Táto situácia viedla tak k rýchlo rastúcemu počtu pacientov, ktorí potrebujú orálnu liečbu a starostlivosť, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: VIDEO TRIK, ako zabrániť BOLESTI ramena po OČKOVANÍ proti covidu: Súhlasí aj ODBORNÍK!

Vedľajší účinok zlej hygieny

Okrem fyzického nepohodlia má zlé zdravie ústnej dutiny významné vedľajšie účinky vrátane zvýšeného rizika kardiovaskulárnych chorôb, ako naznačuje výskum. To však nie je všetko! Jedna štúdia dokonca zistila, že zlá zubná hygiena bola rizikovým faktorom pre fyzickú slabosť, zdravotné postihnutie a úmrtnosť zo všetkých príčin.

Teraz prichádza ďalšia štúdia, vedená vedcami na univerzite v Shimane v japonskom Izume, ktorá odhalila, že u starších dospelých bolo výrazne zvýšené riziko cukrovky a sarkopénie, čo je strata svalov a slabosť v dôsledku starnutia. Štúdia bola publikovaná v dokumente PLOS ONE.

„Aj keď zdravie ústnej dutiny môže mať vplyv na celkové zdravie jednotlivca, v oblasti verejného zdravia sa to zanedbávalo,“ píšu autori.

Priebeh výskumu

Výskum bol súčasťou štúdie univerzitného centra Center for Community-Based Healthcare Research and Education, ktoré každoročne spolupracuje s programom ohľadom vyšetrenia zdravia v malom mestečku Ohnan v japonskej prefektúre Šimane. Štúdie sa zúčastnilo celkovo 635 ľudí vo veku od 40 do 74 rokov.

Vedci posudzovali žuvaciu schopnosť účastníkov. Požiadali ich, aby čo najviac žuvali špeciálne želé po dobu 15 sekúnd bez toho, aby ich prehltli. Následne mali vypľuť to, čo im ostalo po žuvaní v ústach. Tím potom spočítal počet kusov cukroviniek, ktoré zostali. Tiež sa pozreli na to, koľko zubov mal každý účastník, a zmerali im dvakrát obvod lýtka oboch nôh, ako aj ich hmotu kostrového svalstva a silu v rukách.

Na posúdenie sarkopénie použili vedci štandardný diagnostický algoritmus, ktorý zahŕňa svalovú silu, hmotnosť a fyzický výkon. Účastníci hlásili výskumníkom diagnózu cukrovky, pričom odborníci  vyšetrili tento stav testovaním ich hladín sérového hemoglobínu A1C. Vo svojej analýze upravili výsledky tak, aby zohľadňovali pohlavie, vek, index telesnej hmotnosti účastníkov, fajčenie, konzumáciu alkoholu a úroveň fyzickej aktivity účastníkov.

RIZIKO vzniku CUKROVKY a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zistili, že fakt, že účastníci mali menej zostávajúcich zubov a zlú žuvaciu schopnosť, bol významne spojený so slabším úchopom v rukách a možnou sarkopéniou. Menej zubov a slabá schopnosť žuvania tiež významne súviseli s cukrovkou.

Možné súvislosti s cukrovkou

„Naše objavy naznačujú, že zlepšenie zdravia ústnej dutiny, vrátane zachovania žuvacej funkcie a zostávajúcich zubov, môže prispieť k prevencii sarkopénie a diabetes mellitus u starších dospelých,“ píšu vedci.

Špekulujú, že ľudia so zníženou žuvacou schopnosťou alebo s menším počtom zubov, môžu mať zvýšené riziko cukrovky v dôsledku konzumácie jemnejších jedál bohatých na cukor a kratšej doby stravovania. Oba faktory by spôsobili väčšie zvýšenie hladiny glukózy v krvi po jedle.

Určité opatrenia na udržanie žuvacej schopnosti prostredníctvom prevencie straty zubov a používania zubných protéz by mohli znížiť pravdepodobnosť týchto stavov súvisiacich so starnutím.

„Podľa našich údajov môže zlepšenie mastikácie a používania zubných protéz znížiť riziko cukrovky a sarkopénie,“ uviedol hlavný autor štúdie Dr. Shozo Yano, Ph.D.

Autori tiež citujú dôkazy, že ochorenie ďasien, ktoré môže spôsobiť stratu zubov, môže viesť k zníženiu citlivosti na inzulín a zhoršeniu glukózovej tolerancie.

„Strata zubov úzko súvisí s ochorením parodontu a pravdepodobne so systémovým zápalom, ktorý môže hrať úlohu v patogenéze cukrovky a sarkopénie,“ uviedol Dr. Yano, ktorý je súčasťou tímu na podporu výživy vo Fakultnej nemocnici v Shimane.

Starším ľuďom odporúčal, aby jedli pomalšie a po jedle si umývali zuby. Starostlivosťou o svoje zdravie ústnej dutiny prispievajú k udržaniu celkového zdravia.

Obmedzenia štúdie

Asociácie medzi zlou hygienou v ústach, sarkopéniou a cukrovkou, ktoré štúdia identifikovala, boli štatisticky významné, ale relatívne malé, rádovo 2–6%. Autori uznávajú, že zvýšenie počtu pacientov by mohlo viesť k štatisticky silnej asociácii.

Okrem toho nezohľadňovali potenciálne dôležité vlastnosti zdravia ústnej dutiny, ako je ochorenie ďasien, používanie zubných protéz a čistenie zubov.

„Preto sú budúce štúdie nevyhnutné na skúmanie týchto asociácií,“ uzatvárajú.

Viac o téme: ZdravieZubyCukrovkaHygienaústaSvaly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9