Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pekári prezradili, ako NEPRIBRAŤ počas VIANOC: Takto si budete držať KILÁ od seba!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vianoce sú sviatkom radosti a hojnosti, ale aj časom, kedy dostávajú naše telá poriadne zabrať. Ako sa po vianočných dňoch postaviť na váhu a nemať výčitky? Držte sa týchto rád a bude po probléme.

Najlepšia rada, ako prežiť Vianoce v zdraví je neprejedať sa, ako sa píše na portáli thehealthy.com. To sa však ľahko povie. Hlavne v čase, keď sa štedrovečerné stoly prehýbajú pod množstvom dobrôt, ktorým sa nedá odolať. Vsaďte na rady profesionálnych pekárov. Tým prejdú cez ruky počas sviatkov stovky voňavých plechov s vynikajúcimi koláčikmi, no oni im dokážu odolať.

Čítajte tiež: Žena týždeň DODRŽIAVALA stravu podľa Kate MIDDLETON: Tajomstvo krásy na VLASTNEJ koži!

Rady a triky od profesionálnyh pekárov: 

Robte si prestávky

Ak celé dni trávite v kuchyni vyváraním a vypekaním, začnite si robiť prestávky. Nastavte si budík a keď vám zazvoní, urobte niečo zábavné, alebo užitočné. Vyberte sa na prechádzku, skontrolujte vianočnú výzdobu v okolí vášho domu. Ak na to nie je vhodné počasie, pustite si obľúbené piesne a v obývačke si zatancujte. Alebo len jednoducho odíďte z kuchyne, poskladajte oblečenie a odložte ho do skríň. Zmenou činnosti dáte mozgu čas na to, aby žalúdku signalizoval, že v skutočnosti nie ste hladní a nemusíte všetko ochutnávať.

Namiesto varešky, použite čínske paličky

Aj vy máte vo zvyku po tom, čo vylejete krém, alebo roztopenú čokoládu na koláč, oblízať varešku, ktorou ste vyškrabávali zvyšky? Zabudnite na ňu. Radšej na zotretie zvyšnej zmesi použite čínske paličky. Najlepšie však urobíte, ak všetky kuchynské nástroje, ktoré použijete, okamžite umyjete.

Pekári prezradili, ako NEPRIBRAŤ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pečte to, čo vám moc nechutí

Dobrovoľne pripravte dezert, ktorý majú radi vaši blízki, ale vám až tak nechutí. Nebude hroziť, že sa prejete. 

„Ak vypekáte pre rodinu, nechajte koláčiky vychladnúť, potom ich okamžite zabaľte a odneste rodinným príslušníkom. Nebudú vás zbytočne lákať,“ radí spoluzakladateľka a prezidentka Cup4Cup.com Lena Kwak.

Pečte skoro ráno

Najmä po tom, ako si umyjete zuby, je menej pravdepodobné, že budete mať chuť na sladkosti. Ráno si doprajte zdravé raňajky s obsahom bielkoviny a vlákniny. Zasýtia na dlhší čas a vy nebudete mať potrebu vyjedať.

Do koláčov pridajte zdravé ingrediencie

„Aby ste zvýšili výživovú hodnotu chleba, pridajte do cesta mleté ľanové semiačka, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vlákninu,“ odporúča Lena Kwaková.

Inštruktorka pečenia v spoločnosti Craftsy Catherine Ruehle do koláčov nepoužíva bežné mlieko, ale kokosové. Je zdravšie a koláče chutia rovnako. 

„Ak chcete znížiť obsah tuku v akomkoľvek recepte, ktorý vyžaduje použitie oleja, nahraďte ho rovnakým množstvo jabĺk, bielym jogurtom, alebo roztlačeným banánom,“ konštatovala.

Vyberajte len kvalitnú čokoládu

Pri príprave koláčov, do ktorých ide čokoláda, vsaďte na takú, ktorá je vysoko kvalitná. Spoznáte ju podľa obsahu kakaa. Tie dobré ho majú 50 percent a viac. Do koláčov môžete použiť aj 60 až 80-percentnú.

Pekári prezradili, ako NEPRIBRAŤ
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

S orechami opatrne

Orechy sú mimoriadne výživné, ale aj kalorické.

„Ak pripravuje koláče, do ktorých idú orechy, zredukujte ich obsah na polovicu,“ odporúča Catherine Ruehleová.

Podarujte zvyšky

Najlepší trik, ako sa neprejedať je, že koláče nebude mať doma. Výskum zistil, že už len pohľad alebo vôňa jedla v bezprostrednej blízkosti môžu podporiť bezhlavé prejedanie sa. 

„Ak organizujete večierok a máte napečené veľké množstvo koláčikov, pri odchode ich nabaľte vašim rodinným príslušníkom,“ navrhuje profesionálna pekárka Pamela Giusto-Sorrells.

Viac o téme: ChudnutiePrejedaniePriberanieVianoce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9