Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tekutá SILA s protinádorovými a antibakteriálnymi účinkami: HUBOVÝ čaj ako nový hit!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorým nechutia, iní ich považujú za skvelú lahôdku. Huby sa síce ťažšie trávia, no ich konzumácia je zdraviu prospešná. Sú plné dobrej vlákniny a antioxidantov, mnoho z nich má protivírusové účinky. Hitom je pitie čaju z húb! Aké benefity prináša?

Môžu vylepšiť chuť nápojov

Huby sú vo východnej medicíne už roky známe svojimi liečivými vlastnosťami. 

„Používali sa už v staroveku, ale moderný výskum sa nimi začína len teraz zaoberať,“ konštatovala zakladateľka spoločnosti 80 Twenty Nutrition v Chicagu Christy Brissetteová.

Čítajte tiež: Dajte si CESNAK pod vankúš a sledujte, čo sa bude diať: ZMENY v tele, ktoré prekvapia

Možno ste ani netušili, že niektoré huby, ktoré kúpite bežne v obchode, majú blahodarne účinky na zdravie. Výrazne podporujú imunitu, bojujú s anémiou, zápchou, majú antibakteriálne a protinádorové účinky. 

Stali sa novou superpotravinou a používajú sa na vylepšenie chuti niektorých nápojov,“ doplnila Mascha Davisová, zakladateľka spoločnosti Nomadista Nutrition v Los Angeles.

Ako sa píše na everydayhealth.com, kombinovať sa dajú s čajom, mliekom, alebo kávou. Ak ste si mysleli, že, čaj pripravíte máčaním tenkých plátkov húb v horúcej vode, mýlite sa. Na prípravu sa používa hubový prášok, pretože má väčšiu koncentráciu. 

„Zvyčajne ide o extrakt z huby s aktívnym zložením zmiešaný s istým typom čaju, ako je napríklad zelený čaj,“ vysvetľuje Brissetteová.

Najúčinnejšie hubové čaje

Podľa nej, medzi najznámejšie a najúčinnejšie hubové čaje patrí čaj s extraktom huby Reishi, alebo Sibírska čagaReishi je považovaná za adaptogén, prírodnú látku, ktorá zlepšuje schopnosť prekonať záťaž a prispôsobiť sa stresu. Adaptogény upokojujú centrálny nervový systém a zmierňujú jeho reakcie na kortizol, stresový hormón. 

Tekutá SILA s protinádorovými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Huby, ktoré sa často používajú v čaji, majú tradíciu v čínskej medicíne a používajú sa na všetky druhy zdravotných problémov po celom svete,“ hovorí Brissetteová.

Hoci niektorí vedci sú presvedčení, že huby môžu pomôcť v boji s niektorými druhmi rakoviny, uskutočnené testy sa vykonali na zvieratách a nie na ľuďoch. Preto je príliš skoro na vyvodenie záverov. Rovnako to je aj v prípade priaznivého vplyvu na znižovanie cukru v krvi a na liečenie cukrovky. Hoci u myší zaznamenali vedci pozitívne účinky, u pacientov s diabetom sú potrebné dobre navrhnuté randomizované kontrolované štúdie. V tejto chvíli tiež nie je jasné, či má pitie čaju nejaké následky. „Vedľajšie účinky húb sú rovnako neisté ako ich prínosy,“ konštatovala Davis. 

Aké sú výhody čaju z húb pre zdravie?

Huby sa považujú za zdravú potravinu. V čerstvom stave majú vysoký obsah antioxidantov a vlákniny. Keď sú vystavené slnečnému žiareniu, sú dobrým zdrojom vitamínu D. 

„Čo sa týka pitia samotného čaju, väčšina proklamovaných výhod je založená na antioxidačných vlastnostiach húb a ich schopnosti bojovať proti zápalu,“ konštatovala Davisová.

Reishi

Účinky huby Reishi na zdravie sú známe už stovky rokov. Nazýva sa tiež elixír zdravia. Pomáha znižovať cholesterol, spomaľuje starnutie, napomáha tráveniu a detoxikácii organizmus. Ľudia, ktorí pijú čaj s extraktom z tejto huby tvrdia, že sa im zvýšila výkonnosť a prestali mať problém so spánkom.

Príprava čaju

Na prípravu čaju budete potrebovať usušené časti huby, ktoré zalejeme studenou vodou a varíme približne dve hodiny. Necháme odstáť a potom vyberieme zvyšky húb. Čaj má špecifickú chuť, preto ho môžete dochutiť medom. Považuje sa za nápoj nesmrteľných.

Tekutá SILA s protinádorovými
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sibírska čaga

Sibírska čaga má antivírusové a antibakteriálne účinky. Zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám, podporuje jeho boj s vírusmi. Pomáha odstrániť tráviace ťažkosti a podporuje zdravé trávenie. Bojuje so stresom a posilňuje činnosť mozgu a pamäte.

Príprava čaju

Kúsky huby zalejte studenou vodou a pomaly priveďte do varu. Po jeho dosiahnutí, varte ešte 10 minút a potom nechajte minimálne 15 minút lúhovať. Aby ste dosiahli zdravotné výhody čaju, mali by ste ho piť dvakrát denne po dobu niekoľkých týždňov.

Zoženiete ho aj v obchode

Prášok z usušených húb kúpite v rôznych špecializovaných obchodoch na zdravú výživu. Treba si len všímať, čo kupujete a či je výrobok BIO bez akýchkoľvek pomocných látok, aditív a konzervantov. Napríklad 100 gramov BIO hubového prášku kúpite za 14 eur. 

Viac o téme: HubyČajZdraviePrevenciaBenefity
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9