Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Opačný efekt zdravých POTRAVÍN, ktorý vás zaskočí: Na tieto si treba dávať POZOR!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Traduje sa o nich, že sú zdravé. Pritom stačí spraviť jediný krok vedľa a efekt bude opačný. Reč je o zdravých potravinách, pri ktorých si treba dávať pozor na skonzumované množstvo. V opačnom prípade sa zmenia na nepriateľa, ktorý zatočí s ľudským zdravím nepríjemným spôsobom. 

Aj dobrých vecí veľa škodí. Aby sme znížili pravdepodobnosť choroby, mali by sme jesť veľa zdravého jedla vrátane zeleniny a ovocia. Rada, ktorú počúvame zo všetkých strán. Niekedy sa to môže vymknúť spod kontroly a pri snahe dodržiavať zdravú výživu to preženieme a účinok je iný, ako sme predpokladali. Existuje veľa zdravých potravín, ktoré môžu vo veľkom množstve spôsobiť nežiaduce účinky. Ktoré to sú podľa 10best.com

Čítajte tiež: OLEJ, ktorý dá do poriadku obličky: Rozpúšťa ľadvinové KAMENE a zlepšuje potenciu!

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sú zdravšou alternatívou ku škrobovým bielym zemiakom, pretože obsahujú množstvo živín vrátane vitamínu C, vitamínov skupiny B, medi a mangánu. Avšak vysoké hladiny betakaroténu (pôsobí proti starnutiu) môžu po nadmernom užití tejto sladkej koreňovej zeleniny vaše telo doslova zmeniť na oranžové! Tento stav sa označuje ako karotenémia alebo inak povedané žltkasté sfarbenie kože. Najviac je tento stav viditeľný na dlaniach, chodidlách a ušiach, no postupne zmizne. Zníženie množstva sladkých zemiakov, mrkvy a ďalších potravín, bohatých na betakarotén, pomôže vašej pokožke vrátiť sa do svojho normálneho odtieňa.

Opačný efekt zdravých POTRAVÍN,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Fazuľa

Fazuľa, ako sú fazuľa čierna, červená fazuľa a cícer, sú známe veľkým obsahom vlákniny, vďaka ktorému budete plnší dlhšiu dobu. Nie sú však úplne bez vedľajších účinkov, najmä, ak nemáte kontrolu nad porciou.

Plyny a nadúvanie sú výsledkom skonzumovaného jedla bohatého na fazuľu. Navyše, nadmerný príjem vlákniny môže zabrániť absorpcii železa, horčíka, zinku, vápnika a ďalších živín. Samotná vláknina pôsobí ako spojivo, ktoré tieto živiny berie so sebou, keď prechádza cez systém. Ak sa chcete vyhnúť vedľajším účinkom vlákniny, vyrovnajte príjem fazule tým, že vypijete veľké množstvo vody.

Tofu

Tofu je najlepšou alternatívou, ak nechcete konzumovať mäso. Obsahujú dostatok proteínov a deväť esenciálnych aminokyselín. Okrem toho je táto potravina na báze sóje bohatá na vápnik, mangán a selén.

Aj napriek týmto zdravotným výhodám treba byť v konzumácii tofu opatrnejší. Ak si dáte väčšie množstvo sójových bôbov (viac ako 4 dávky denne), môžete tým zabrániť absorpcii a spracovaniu bielkovín v tele. To všetko je spôsobené vysokými hladinami trypsínu a inhibítorov proteázy v strukovinách. 

Grapefruit

Ovocie je plné vitamínu C, lykopénu, draslíka a vlákniny, čo sú látky pomáhajúce srdcu. Taktiež posilňuje imunitný systém a vyniká nízkou hladinou cukru, čo ocenia tí, ktorí sa snažia udržať si štíhlu líniu. Ak máte nejaké lieky na predpis, poraďte sa so svojím lekárom, či môžete jesť grapefruit. Ovocie totiž môže narušiť enzým v črevnom trakte, čoho výsledkom sú zosilnené účinky niektorých z liekov, ktoré užívate. 

Opačný efekt zdravých POTRAVÍN,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Muškátový oriešok

Pre milovníkov kávy, ktorí chcú znížiť príjem cukru, slúži muškátový oriešok ako skvelý alternatívny doplnok. Muškátový oriešok a škorica vo forme korenia môžu prinútiť mozog, aby si myslel, že vaše chuťové poháriky narážajú na niečo sladké. Z tohto dôvodu sa muškátový oriešok pridáva do množstva doplnkov na chudnutie a zdravých jedál.

Dávajte pozor, aby ste to neprehnali s korením, pretože jeho dve alebo viac čajových lyžičiek môžu vyvolať rôzne účinky, vrátane zmien v správaní. 

Čili papričky

Vysoká hladina antioxidantov prítomných v čili papričkách zvyšuje imunitu a pomáha pri zvrátení účinkov starnutia. Hlavnou zložkou v čili papričkách je kapsaicín. Pravidelná konzumácia tejto látky znižuje riziko srdcových chorôb a zároveň znižuje krvný tlak. Na druhej strane, priveľa kapsaicínu môže spôsobiť zvýšenie telesnej teploty a narušiť prirodzený spánkový cyklus tela. Výsledkom môže byť aj nevoľnosť, hnačka a bolesť brucha.

Viac o téme: PotravinyZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9