Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desivá predpoveď na najbližšie roky: Takéto množstvo obľúbeného nápoja je už pohromou pre telo!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie zdvíhajú varovný prst! Stačí veľmi málo na to, aby si ľudia zvýšili riziko predčasnej smrti. Tentokrát sú v hlavnej úlohe obľúbené diétne a sladené nápoje, ktoré to majú na svedomí. Aké množstvo môže byť pre nás pohromou?

Štúdia vykonaná Svetovou zdravotníckou organizáciou ukázala, že konzumácia sladených nápojov zvyšuje pravdepodobnosť predčasnej smrti. Hoci nejde o novú informáciu, tentokrát organizácia odhalila, pri akom množstve vypitého nápoja možno rátať s týmto dopadom na ľudské telo. Údajne stačia už dva poháre, ako sa uvádza na telegraph.co.uk!

Čítajte tiež: Skrytý záškodník, ktorý je za priberaním: Dôvod neúspechu v boji s brušným tukom!

Riziko úmrtia počas nasledujúcich 16 rokov

Globálna štúdia s viac ako 450 000 dospelými v 10 krajinách zistila, že denná konzumácia všetkých druhov sladených a diétnych nápojov bola spojená s vyššou pravdepodobnosťou úmrtia. Miera konzumácie umelo sladených nápojov však bola výrazne vyššia ako miera konzumácie nápojov s cukrom. Vedci z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny WHO v Lyone uviedli, že by bolo „rozumné“ vylúčiť všetky nealkoholické sladené nápoje a radšej ich nahradiť vodou. Prikláňajú sa k tomu aj odborníci z Európskej kardiologickej spoločnosti v Paríži, ktorí uviedli, že ľudia by mali úplne vynechať diétne nápoje vo svojej strave.

Výskum publikovaný v časopise JAMA Internal Medicine je najväčšou štúdiou, ktorá skúma súvislosti medzi konzumáciou sladených nápojov a úmrtnosťou. Predchádzajúce menšie štúdie síce už naznačili súvislosť, ale nenašli také dramatické rozdiely. Nový výskum zistil, že u tých, ktorí konzumovali dva alebo viac 250 ml pohárov diétneho nápoja denne, sa počas nasledujúcich 16 rokov zvýšilo riziko úmrtia! Oproti tomu u tých, ktorí skonzumovali dva alebo viac nealkoholických sladených nápojov denne sa riziko úmrtia v rovnakom období zvýšilo o osem percent.

Vedúci štúdie, Dr. Neil Murphy, uviedol: „Pozoruhodné v našej štúdii bolo, že sme našli pozitívne asociácie nealkoholických nápojov sladených cukrom aj umelo sladených s rizikom úmrtia.“

Povedal, že nie je jasné, prečo to tak je, ale poukázal na predchádzajúce štúdie, ktoré naznačujú, že umelé sladidlá v diétnych nápojoch „môžu vyvolať neznášanlivosť glukózy“ a spôsobiť vysoké hladiny inzulínu v krvi.

Desivá predpoveď na najbližšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„V súčasnosti sú potrebné ďalšie štúdie na preskúmanie dlhodobých zdravotných následkov špecifických umelých sladidiel, ktoré sa bežne používajú v nealkoholických nápojoch, ako je napríklad aspartám a acesulfám draselný,“ uviedol odborník.

Radšej vodu

Najbezpečnejším nápojom je jednoznačne voda. Aj čaj a káva sú v poriadku, no je dôležité vyhýbať sa alebo aspoň minimalizovať pitie sladených a umelo sladených nápojov. 

Profesor Jeremy Pearson, pridružený lekársky riaditeľ v British Heart Foundation, povedal: „Všetci sme dobre oboznámení s tým, že sladké nápoje nie sú zlé len pre naše zuby, ale nadmerné kalórie môžu zapríčiniť priberanie na váhe a zvyšovať riziko infarktu alebo mozgovej príhody.“

Ako dodal Gavin Partington, generálny riaditeľ Britskej asociácie nealkoholických nápojov, táto štúdia uvádza možné spojenie medzi vyššou spotrebou nealkoholických nápojov a zvýšeným rizikom úmrtnosti, ale neposkytuje dôkazy o príčine, ako autori pripúšťajú. Sladidlá s nízkym obsahom kalórií sú bezpečnejšie. No treba sa pozerať na etiketu výrobku. 

Viac o téme: ZdraviePitieúmrtieNápojeLimonádySladené nápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9