Zubár odhaľuje krutú pravdu: Čo sa stane s ústnou dutinou, keď vynecháme preventívnu prehliadku!

Zdroj: gettyimages.com
2019-09-03 06:00:00

Považujeme ho za samozrejmosť. Častokrát naň zabúdame alebo len mávneme rukou. Keď pocítime bolesť, ktorá sa opakovane vracia, taktiež to ignorujeme. Orálne zdravie a celková starostlivosť o zuby nás môže pripraviť o to najcennejšie - zdravie!

Ak si myslíte, že ide o prehnané tvrdenie, ste na omyle. Dentista na independent.co.uk potvrdzuje, čo s ústnou dutinou dokáže spraviť vynechanie preventívnych prehliadok u lekára!

Navštívili ste už tento rok zubára? Je totiž najvyšší čas! Ak by ste návštevu špecialistu vynechali, budúci rok by ste pre prípadné problémy s ústnou dutinou zaplatili oveľa viac. Fóbie zo zubárskeho kresla či hektický životný štýl často znamenajú, že mnohí vynechajú nie jeden rok, ale aj niekoľko po sebe!

Čítajte tiež: Nenápadný znak, ktorý upozorní na najhoršie: Desivý stav sa skrýva za pribúdajúci vek!

Všeobecným pravidlom je, že by naše zuby mali byť kontrolované v ideálnom prípade každých šesť mesiacov. To sa však netýka ľudí, ktorí majú zlú hygienu, iné zdravotné problémy s ústnou dutinou alebo nejaké genetické faktory, ktoré robia prostredie v ústach náchylnejšie na vznik baktérií a tým aj poškodenie zubov. Tí by totiž mali mať zabezpečenú pravidelnú preventívnu kontrolu u zubára. V prípade jej ignorovania by mohli utrpieť veľké zhoršenie zdravia ústnej dutiny, pričom si dokonca ani len nemusia uvedomiť, že niečo nie je v poriadku. Aj keď zubný kaz nevidia, zubár môže odhaliť aj nebezpečnejší zdravotný problém – rakovinu úst a ďalšie choroby. 

Zubár nám teda môže zachrániť život, ako tvrdí Dr. James Goolnik, z dentálnej skupiny Bow Lane Group v Londýne. Čo sa stane, ak nenavštevujete zubára pravidelne každý rok?

Šesť mesiacov

V tomto okamihu, aj keď si mnohí pacienti nemusia byť toho vedomí, že sa začínajú rozvíjať malé dutiny v zuboch. Tieto malé otvory spôsobujú zubný kaz, ktorý sa stáva rozsiahlejším v priebehu času. Ak sa nelieči, dutiny môžu spôsobiť až stratu zubov. Dokonca sa zvyšuje riziko karcinómu zubnej dutiny, na čo by si mali dávať pozor hlavne tí pacienti, ktorí fajčia a pravidelne pijú alkohol.

"Jedným z najčastejších príznakov rakoviny hlavy a krku je vred, ktorý sa vyvíja v ústach a nehojí sa do 14 dní," hovorí Dr. Tariq Idrees, zubár v stomatologickej klinike v Manchestri.

Jeden rok

Jeden rok zanedbania návštevy zubára a bez akéhokoľvek zásahu špecialistu znamená pravdepodobnejšie ochorenie ďasien. Symptómy sú bolestivé a nepríjemné a sprevádza ich krvácanie ďasien. Dr. Idrees varuje, že bez akejkoľvek liečby môže nakoniec pacient skončiť s bolestivým zápalom a stratou zubov.

Dva roky

Po uplynutí dvoch rokov, pravdepodobnosť, že niekto bude mať nejakú formu bolesti zubov a bude potrebovať bolestivú a drahú liečbu, ktorá by vyriešila zásadné zdravotné problémy, sa výrazne zvyšuje. V tejto fáze môže byť potrebné ošetrenie koreňového kanálika. Tento druh postupu zahŕňa viac návštev, ktoré sú bolestivé a nepríjemné. Vykonáva ho zubár na zube pri zápale zubnej drene alebo zápale zubného lôžka. Odborník sa snaží vyčistiť kanálik od zapálených tkanív a baktérií a zároveň ho vydezinfikovať. Toto ošetrenie je často jedinou možnosťou záchrany zuba pred vytiahnutím.

V tomto okamihu je orálne zdravie pacienta v kritickom stave.

Päť rokov

Po takejto dlhej dobe sa už začína boj o život! Dr. Goolnik našiel cystu v čeľusti svojho pacienta, ktorý nevidel zubára až štyri roky. Teraz potrebuje veľký chirurgický zákrok, aby ju odstránil. V tejto fáze je dlhodobé prežitie zubov v ohrození. Napr. zubný kameň je potrebné pravidelne zoškrabať špeciálnym prístrojom.. No po piatich rokoch sa môžu zuby pacienta pokryť zvýšeným množstvom pevných vápnitých usadenín, ktoré prispievajú k ich rozpadu.

Desať rokov

Obavy o zdravie celej ústnej dutiny sú viac než opodstatnené. Po desiatich rokoch bez dozoru u zubára sú pacientove zuby citlivejšie a potenciálne opotrebované. Jeden pacient musel poriadne hlboko siahnuť do peňaženky. Potreboval až neuveriteľných 27-tisíc Eur na liečbu po tom, čo sa sústavne vyhýbal zubnému lekárovi po dobu 10 rokov. Osemnásť mesiacoch musel sústavne navštevovať odborníka na ústne zdravie, ktorý síce dal do poriadku jeho zuby, no varoval ho, že jeho zuby už budú trvalo poškodené a nikdy nebude mať úplne zdravú ústnu dutinu. Je dôkazom toho, čo môže spraviť ignorovanie preventívnej prehliadky nielen s peňaženkou, ale hlavne s tým najcennejším – so zdravím.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie zuby zubár zubný kaz preventívna prehliadka ústne zdravie

2019-09-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia