Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Choroba, ktorú mnohí zatajujú: Predíďte hanbe vďaka týmto pravidlám!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nikto o ňom nehovorí. Po tichu ním trpia mnohí ľudia, ktorí sa hanbia za svoj zdravotný stav. Kvôli tomu môžu byť obmedzení vo vykonávaní bežných každodenných činností. Nebuďte ticho! Samovoľnému úniku moču sa dá predísť!

Inkontinencia sa týka nielen žien 

Inkontinencia alebo samovoľný únik moču postihuje najmä ženy po pôrode, v menopauze, v staršom veku, ale aj ženy, ktoré intenzívnejšie cvičia či športujú. Neobchádza však ani mužov, napríklad po operácii prostaty. Okrem dopadu na celkovú kvalitu života má významný vplyv aj na sexuálny život pacienta.

Čítajte tiež: Čas vyhradený na vykonávanie veľkej potreby: Ak presedíte viac, už je zle!

Na Slovensku trpí inkontinenciou viac ako 500 000 ľudí a trend bude vďaka starnúcej populácii stúpať. Výskumný demografický ústav INFOSTATu predpokladá, že do roku 2040 bude na Slovensku žiť 540 tisíc mužov a 680 tisíc žien nad 70 rokov. V roku 2040 by tak mohlo inkontinenciou trpieť viac ako 900 000 ľudí. Stúpajúci počet pacientov tak bude znamenať významný nárast nákladov na zdravotnú a sociálnu starostlivosť.

Prevencia ako dlhodobá priorita

Pacientske združenie InkoFórum predstavilo „Desatoro prevencie inkontinencie“ pri príležitosti nedávneho Európskeho týždňa kontinencie, čo je dlhodobá iniciatíva, ktorej cieľom bolo odbúranie mýtov a odtabuizovanie témy inkontinencie na celom svete. Jednou z dlhodobých priorít sa stala prevencia.

Vďaka tomu, že je táto téma veľké tabu, mnoho ľudí nevie, že inkontinencii je možné účinne predchádzať. Rozhodli sme sa preto nadviazať na Rok prevencie, ktorý vyhlásilo Ministerstvo zdravotníctva, a vydať jednoduchý materiál, ktorý verejnosti ukáže základné princípy efektívnej prevencie inkontinencie,“ uviedla Marica Laščeková, predsedníčka pacientskeho združenia InkoFórum.

K rizikovým faktorom vzniku inkontinencie patrí napríklad obezita, fajčenie ale aj nevhodná životospráva.

Medzi Desatoro prevencie inkontinencie preto patrí najmä pravidelný pitný režim, obmedzenie kávy a alkoholu, odbúravanie nadmerného stresu, pravidelné vyprázdňovanie a v prípade samotného ochorenia včasné vyhľadanie lekára,“ uvádza prof. MUDr. Ján Švihra, PhD, odborný garant a predseda odborného výboru InkoFóra. „Dôležitá je tiež rehabilitácia a posilňovanie svalov panvového dna. Tieto cviky nie sú zložité – bežne ich človek zvládne aj pri čakaní pri pokladni či na autobus,“ dodáva Prof. Švihra.

Desatoro prevencie je prvým materiálom určeným pre verejnosť, ktorý sumarizuje všetky základné princípy efektívnej prevencie inkontinencie. 

„Je dôležité, aby sa s týmito pravidlami oboznámili najmä všetky ženy a rizikové skupiny. Na prevenciu by mali pravidelne upozorňovať aj lekári a fyzioterapeuti“ uzatvára predsedníčka InkoFóra Marica Laščeková.

Choroba, ktorú mnohí zatajujú:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Desatoro prevencie inkontinencie

Desať pravidiel inkontinencie, ktoré sa zameriavajú na rizikové faktory:

  • Dbajte na správnu životosprávu - dôležitá je skladba stravy. Na znižovanie rizika ochorenia pomáha príjem zvýšeného množstva vlákniny, ktorú nájdete napr. v celozrnných potravinách, ovocí, zelenine, atď.
  • Nefajčite - fajčenie vyvoláva chronický kašeľ, ktorý oslabuje panvové dno a prispieva k vzniku močovej inkontinencie. 
  • Pite dostatok tekutín - ak znížite príjem tekutín, hrozí vyššia koncentrácia moču, ktorá dráždi močový mechúr. Za deň by ste mali vypiť dva litre tekutín. 
  • Dávajte pozor na kávu a alkohol - vysoká konzumácia kofeínu, alkoholu, ale aj sýtených nápojov spôsobujú podráždenie močového mechúra. Dajte prednosť ovocným šťavám, čajom, nesýteným vodám a polievkam. 
  • Pozor na stres a psychické problémy - čím horšia je inkontinencia, tým väčšie riziko depresie, najmä medzi ženami. Jedným zo špúšťačov je aj stres. Konzultujte svoj stav s psychológom či psychiatrom. 
  • Buďte aktívni, ale s mierou - pravidelná, ale nie príliš náročná aktivita prispieva k prevencii zápchy, a tým aj močovej inkontinencie. Vhodná je chôdza, aspoň 30 minút denne. Aktivity by mali byť primerané, nie zaťažujúce. 
  • Cvičte doma, aj kým čakáte na autobus - pravidelné cvičenie a posilňovanie svalov panvového dna pozostáva z jednoduchých cvikov, ktoré zvládnete doma alebo kdekoľvek inde. Základom je zaťať svaly panvového dna. Keď sa pokúsite zastaviť prúd moču, zapojíte svaly, na ktoré sa treba zamerať. 
  • Buďte obozretní pri nadmernej fyzickej námahe - ide orizikový faktor inkontinencie. Pozor na gymnastiku, kulturistiku, basketbal a iné športy. 
  • Dbajte na pravidelné vyprázdňovanie - základom je močonie vtedy, keď má človek plný močový mechúr. Pri návšteve toalety je tiež dôležitá pravidelnosť, kľudový režim a dostatočný časový horizont na vyprázdňovanie. 
  • Ak máte akútne či chronické ochorenie, nehanbite sa zahájiť terapiu včas - mávate časté a opakované infekcie močových ciest? Ak sa neliečia, dochádza k podráždeniu sliznice močových ciest a k vzniku inkontinencie. Podnecujú ju aj ochorenia ako cukrovka či astma. 
Viac o téme: ZdravieChorobaInkontinenciaMoč
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9