Nutričná bomba, o ktorej sa veľa nehovorí: Táto časť zo škorice pomáha pri artritíde i boľavých kĺboch!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-25 10:15:00

Už v stredoveku bola škorica po čiernom korení najpopulárnejšou koreninou na svete, pričom ju poznáme hlavne ako ingredienciu pri pečení koláčov. Nemalo by sa však zabúdať na listy zo škorice, o ktorých sa príliš nehovorí, no pritom ide o nutričnú bombu!

Listy škorice obsahujú fytonutrienty, ktoré poskytujú množstvo zdravotných výhod, ako sa uvádza na livestrong.com! Listy zo stromu škorice obsahujú vitamíny a minerály, ktoré môžu byť buď extrahované alebo vo výživovom doplnku vo forme oleja alebo kapsuly. Taktiež možno využiť celé listy ako prísadu na prípravu čaju. Rovnako ako u každého rastlinného doplnku, je dobré sa poradiť so svojím lekárom pred použitím doplnku alebo čaju obsahujúceho škoricu.

Čítajte tiež: Neskutočné, ako ovulácia mení tvár: Rozdiel zbadajú muži!

Antibakteriálne vlastnosti

Olej obsiahnutý v škoricových listoch môže mať antibakteriálne vlastnosti. Škoricový listový olej obsahuje zlúčeniny, ktoré podporujú rast zdravých baktérií v hornej časti gastrointestinálneho traktu, ktoré pomáhajú pri trávení. Taktiež posilňujú imunitný systém v boji proti potenciálne škodlivým baktériám v krvi, ktoré môžu spôsobiť chorobu alebo infekciu. Z tohto dôvodu sa škoricový listový olej niekedy používa ako liek na prechladnutie alebo chrípku.

Napraví duševné zdravie

Olej taktiež môže zlepšiť rovnováhu chemických látok a neurotransmiterov vo vašom mozgu, ako sa uvádza v knihe: "Dnešné bylinné zdravie: Základná referenčná príručka." Vyvážením chemických látok v mozgu a podporou tvorby neurotransmiterov, ako je dopamín a serotonín, môže olej znížiť symptómy spojené s niektorými psychickými stavmi, ako je depresia, úzkosť, nervozita a psychické napätie. Najmä dopamín je známy ako hormón zvyšujúci náladu a je priamo spojený s pozitívnymi myšlienkami, čo znižuje účinky depresie a úzkosti.

Znižujú bolesti pri artritíde i opuchy kĺbov

Olej má v sebe eugenol, ktorý môže znížiť príznaky gastrointestinálneho stresu, ako je podráždený žalúdok, nevoľnosť a hnačka. Tiež obsahuje vysoké koncentrácie chemickej zlúčeniny zvanej cinnameldehyd, čo je prírodný liek proti bolesti, ktorý má protizápalové vlastnosti znižujúce bolestivé účinky artritídy, alebo opuchy kĺbov. Cinnameldehyd môže mať tiež pozitívny vplyv na metabolizmus glukózy, čo môže zvýšiť citlivosť na inzulín a znížiť riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Skvelé afrodiziakum

Niekedy sa používa dokonca v aromaterapii ako afrodiziakum pre jeho potenciálnu schopnosť zvýšiť sexuálny apetít. Podľa knihy "Aromaterapia: A-Z", olej zo škoricových listov má otepľujúcu, korenistú vôňu, ktorá sa používa na zmiernenie impotencie a zvýšenie sexuálnej potencie u mužov aj žien. Olej zo škoricových listov v aromaterapii je najčastejšie zmiešaný s inými terapeutickými olejmi, spaľovaný v olejovej miske a inhalovaný kvôli potenciálnym výhodám.

Fotogaléria


Tagy:
listy zdravie škorica živiny

2019-06-25 10:15:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia