Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bežné bločky z obchodov s nebezpečnou látkou: Spoznajte, ktoré môžu byť škodlivé!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci nejde o najnovšie zistenie, tentokrát sa vyjadrili odborníci, ktorí upozorňujú na chemické látky nachádzajúce sa v pokladničných blokoch. Podľa nich až 90% z nich obsahuje nebezpečné toxíny, ktoré by mohli súvisieť so vznikom vážnej choroby.

O akú látku ide? 

Pokladničné bloky, ktoré bežne dostávame po nákupe v obchodoch používajú atrament, ktorý časom vybledne. Tento atrament je na tzv. termálnom papieri, ktorý obsahuje BPA, inak povedané bisfenol A! Štúdie ukázali, že táto chemikália môže viesť k poruche hormónov a tým prispieť k rozvoju rakoviny! Predtým bola spojená s neplodnosťou, autizmom, ADHD, obezitou, cukrovkou 2. typu, predčasným pôrodom a skorým nástupom puberty. Objavili sa obavy, že môžeme byť vystavení BPA, teda látkou, ktorej existencia sa preukázala aj v plastoch.

Čítajte tiež: Zbohom vírusové ochorenia: RECEPT od Igora Bukovského na prírodný prostriedok proti chrípke!

Podľa profesora Nicolása Olea z Univerzity v Granade v Španielsku by sme sa mali vyhnúť ukladaniu bločkov do peňaženiek, čo mnohí zvyknú robiť. BPA sa zvykne pridávať do pokladničných blokov, aby bolo písmo tmavšie. Nachádza sa tiež v plastových fľašiach s vodou a nádobách na potraviny. 

Vedci, vedení univerzitou v Granade analyzovali 112 termínovaných papierových bločkov z Brazílie, Španielska a Francúzska.

„Tento druh papiera sa dá ľahko rozpoznať, pretože okamžite zmení farbu na čiernu, ak ho umiestnime blízko zdroja tepla," povedal profesor Olea.

Viac ako 90% bločkov získaných v Brazílii a Španielsku obsahovalo BPA - ale len polovica zozbieraných vo Francúzsku mala túto látku. Tieto zistenia boli publikované v Environmental Research. Francúzska vláda prijala opatrenia na zníženie používania tejto chemickej zlúčeniny v papieri v roku 2014.

Pozor na ich manipuláciu!

Výskumníci varujú, že by sme mali byť opatrní pri manipulácii s bločkami.

"Lístky či bločky by sa nemali dostať do kontaktu s jedlom - napríklad mäsom alebo rybami. Navyše by sme nemali trhať tieto bločky, hrať sa s nimi, písať poznámky na ne, alebo ich ukladať v peňaženkách alebo kabelkách. Jednoducho povedané, nemali by sme s týmto druhom lístkov manipulovať. Aj zákazníci ich dokážu ľahko identifikovať, keďže sú to lístky, ktoré po určitom čase strácajú vytlačené písmo," povedal profesor Olea.

Často sa stáva, že ak si bloček odložíte do nohavíc a po určitom čase ho vytiahnete, nič z neho neprečítate, keďže písmo je veľmi slabé. Jediná vec, ktorá sa udrží na papieri je jemný biely prášok. BPA je práve ten prášok! Tak spoznáte, že máte čo dočinenia s nebezpečnou látkou. 

Bežné bločky z obchodov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riešenie? 

Vedci však hľadali alternatívy, ktorými by sa mohla dať nahradiť nebezpečná látka v lístkoch. BPS bola navrhnutá ako náhrada po tom, čo sa objavili obavy z účinku plastovej zlúčeniny na ľudské zdravie. Francúzsko pritom použilo BPS ako náhradu do svojich bločkov a iných lístkov. Vedci sa s tým však moc nestotožňujú, keďže si myslia, že BPS je tiež tzv. hormonálnym disruptorom. 

"Bohužiaľ, BPS je tiež endokrinným disruptorom. Dokonca sme mu vystavení v životnom prostredí viac, ako je to v prípade BPA, takže to nie je práve najlepšia možnosť," povedal profesor Oleo.

Výskumníci navrhli, aby ľudia "odmietli" bločky z tohto papieru, kým nebudú prijaté opatrenia verejného zdravia. Uvedomujú si to už v Španielsku, kde vláda prisľúbila, že do roku 2020 odstráni BPA z bločkov!

Vyššie hladiny látky v krvi

Podobné zistenia publikovala v januári 2018 nezisková organizácia založená v Michigane The Ecology Center. Tím analyzoval 207 papierových potvrdení z rôznych firiem, ktoré boli zhromaždené od januára do apríla 2017, vrátane obchodov s potravinami a domácimi potrebami, čerpacích staníc, divadiel, knižníc a malých nezávislých podnikov.

Doterajší výskum odhaľuje, že pokladníci a iná zamestnanci prídu do kontaktu s 30 bločkami za jednu hodinu. Po jednej smene im boli zaznamenané vyššie hladiny BPA a BPS v ich krvi a moči ako majú ostatné osoby. 

Podľa profesora Oleo by mali byť tisícky ľudí, pracujúcich ako pokladníci v supermarketoch a iných obchodoch viac chránení pred vystavením sa tejto nebezpečnej látky nachádzajúcej sa v bločkoch. 

Viac o téme: ZdravieRakovinaChemická látka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9