Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kedysi okrasná rastlina, dnes uznávaný citrus: Kumkvat vdýchne vlasom život a ochráni pred chorobami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pripomína slivku, no má inú farbu a hladkú šupku! Kumkvat znie na prvé počutie exoticky, no ide pritom o citrusové ovocie, podobné pomaranču. Ak sa pozriete bližšie na to, čo dokáže, zistíte, v čom sa toto ovocie odlišuje od ostatných!

Vonia a chutí ako pomaranč, no jeho veľkosť je ako ďatla či slivka. Má oválny tvar, šupka je zlatožltá až oranžová, tenká a hladká. Dužina sa delí na niekoľko častí so semenami. Ide o citrusové ovocie, no pomaranč, citrón či mandarínku nejde! Ak vám kumkvat nič nehovorí, pravdepodobne o ňom budete počuť čoraz častejšie. Jeho zmienka stojí za to, keďže ide o citrus, ktorý vyniká svojím pôvodom, obsahom cenných látok, ale aj tým, čo dokáže spraviť s ľudským organizmom a svojím využitím!

Čítajte tiež: Netradičné využitie bravčovej masti: Po nanesení na pokožku sa začnú diať divy!

Čo sa v ňom skrýva? 

Kumkvat pochádza z hornatých lesov južnej Číny, kde sa nachádzajú prevažne okrasné rastliny. Obsahuje veľa vlákniny, bielkovín a minimum tuku. Je bohatým zdrojom draslíka, horčíka, mangánu, medi, sodíka, vápnika, železa a zinku. Z vitamínov sú v kumkvate zastúpené foláty, niacín, vitamín A, B1, B2, B6, C a E. Taktiež sa v ňom nachádzajú flavonoidy a fytochemikálie. 

Aj kumkvat môžete použiť ako svojho spojenca na ceste za štíhlou postavou, keďže podporuje chudnutie. Taktiež je výbornou prevenciou pred srdcovými chorobami a dokáže oživiť vlasy. Toto ovocie má na vašu hrivu veľký vplyv, vďaka nemu budú vaše pramene vlasov krásne lesklé, žiarivé a pevné!

Ďalšie účinky ovocia

  • Posilňuje imunitu
  • Podporuje správne trávenie
  • Prečisťuje obličky a močové cesty
  • Podporuje prevenciu proti osteoporóze
  • Zlepšuje kvalitu vlasov
  • Zbaví vás nadbytočnej vody

Využitie

Zaujímavé je, že ak si vyberiete kumkvat o veľkosti ďatle a tvaru vajca, bude chutiť aromatickejšie ako hrubý a okrúhly! Nakrájané ovocie sa hodí ako delikatesa ku grilovanému mäsu, hydine, rybám alebo na fondue. Pridáva sa aj do ovocných šalátov alebo na ozdobenie koktailových pohárov. 

Kedysi okrasná rastlina, dnes
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Recept pre krásne vlasy

Máte nevýrazné vlasy? Chcete do nich vdýchnuť život? Spravte si doma recept s použitím kumkvatu a už nikdy nebudete chcieť inú masku na vlasy!

Potrebujete:

  • 10 ks kumkvatu (podľa dĺžky vlasov)
  • 0,5 dcl vody
  • Hrnček a kefku na nanášanie zmesy

Postup:

Ovocie rozrežte na polovicu a šťavu z nich vytlačte do hrnčeka. Šťavu rozrieďte s pol deci až deci vody a naneste rovnomerne na suché vlasy. Použite pritom kefku na nanášanie farby, aby ste mali istotu, že farba bude nanesená rovnomerne po celej hlave. Nechajte pôsobiť 15-20 minút. Následne hlavu opláchnite vodou a nechajte vyschnúť. Tešte sa zo žiarivých vlasov!

Viac o téme: Ovocie účinkyKumkvat
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9