Naštartujte nový rok s výzvou: Takto si zrýchlite metabolizmus na plné obrátky!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-15 20:00:00

Keď sa po sviatkoch len márne snažíme zapnúť gombík na nohaviciach a blúzka je zrazu priúzka, na rad už tradične prichádzajú obligátne novoročné predsavzatia. Musím schudnúť! Budem sa zdravo stravovať a začnem športovať. Nový rok, nový začiatok.

Na týchto odhodlaniach nie je nič zlé, no priznajme si, že nám dlho nevydržia. Keď sa nám totiž po pár týždňoch odriekania a tvrdého tréningu ručička na váhe sotva pohne smerom dolu, všetku snahu schudnúť ihneď zabalíme a povieme si, že to tak máme geneticky dané. Mýlite sa! Všetko sa dá, ak viete ako na to ísť správne.

Čítajte tiež: Zlozvyk, ktorým si koledujete o vážny problém: Vytláčanie vyrážok vás môže pripraviť o život!

1. krok: Obmedzte sacharidy

Nie je žiadnou novinkou, že chudnutie začína už na tanieri, preto treba dávať veľký pozor, čo si naň naberáme. Ako prvé by sme mali z nášho jedálneho lístka vylúčiť sacharidy. Ak neviete odolať chuti na sladké, pravdepodobne nebude pre vás zo začiatku jednoduché zbaviť sa tohto zvyku, ale uvedomte si, že aj to prispelo k vašej nadváhe. Pri snahe o redukciu hmotnosti taktiež pomôže, ak z jedálnička vylúčite cestoviny či biele pečivo, prípadne ich vymeníte za zdravšiu, proteínovú verziu. Sladené nápoje nahraďte čistou vodou, do ktorej si prípadne môžete pridať plátok čerstvého citróna alebo mäty.

Pri zmene stravovania budú pre vás pravdepodobne najťažšie prvé dni. Uvidíte však, že keď vydržíte, telo sa vám odmení. Zároveň platí, že ak z jedálneho lístka niečo uberieme, iné by sme mali pridať. V tomto prípade by to mali byť bielkoviny. Prečo?

2. krok: Pridajte bielkoviny

Bielkoviny sú potrebné nielen pre rast svalov či imunitu, ale i pre rýchlejšiu premenu látok. Naše telo si tieto látky vytvoriť samo nevie, preto ich musíme prijímať vo forme potravy. Zaraďte na stôl viac tvarohu, rýb, mäsa, vajec a najmä zeleniny.

„Keď znížime prísun sacharidov a zvýšime príjem bielkovín, zmení a hlavne zrýchli sa aj náš metabolizmus. Telo sa približne po troch dňoch takéhoto stravovania dostane do stavu ketózy, čo v praxi znamená, že energiu začne čerpať z uložených tukov,“ hovorí Martina Dvořáková, výživová poradkyňa. 

V kombinácii s pravidelným pohybom a dostatočným pitným režimom začne telo spaľovať vlastné tuky a vy budete chudnúť.

3. krok: Chudnúť rozhodne neznamená hladovať

Často si pod pojmom „úprava stravy“ mylne predstavujeme hladovanie. Diéta však nemusí byť len o odriekaní si, trápení či počítaní kalórií. Niekedy stačí jednoduchá úprava stravovacích návykov a kilá pôjdu dolu. 

Základným predpokladom štíhlej postavy je zdravá, vyvážená strava. Ak túžite po trvalej zmene, jedzte predovšetkým pravidelne a pite dostatočné množstvo tekutín, aby vaše telo nezadržiavalo vodu a vyplavovalo von všetky toxíny,“ vysvetľuje Martina Dvořáková. 

Neviete si predstaviť deň bez výdatnej polievky? To ani nemusíte.

„Uvarte si najznámejšiu taliansku zeleninovú minestrone. Porcia plná bielkovín a vitamínov dodá telu energiu a dokonale zasýti,“ radí špecialistka Dvořáková.

S prípravou si nemusíte lámať hlavu, je naozaj jednoduchá a nezaberie veľa času.

Fotogaléria


Tagy:
strava chudnutie metabolizmus

2019-01-15 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: red, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia