Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Včelár poradil, ako spoznať pančovaný med: Fígeľ, na ktorý spotrebitelia najčastejšie naletia

Včelár Tibor Vargapál. Zobraziť galériu (3)
Včelár Tibor Vargapál. (Zdroj: TV Markíza/Reflex)

Viete rozoznať pančovaný med od pravého? Poznať rozdiel v kvalite medu je veľmi náročné pre väčšinu milovníkov prírodného pokladu. Existujú však určité znaky, ktoré podvodné praktiky prezrádzajú, vysvetľuje skúsený včelár.

Med by kúpil iba od človeka, ktorého pozná, alebo ktorého by mu niekto odporučil. Podľa včelára Tibor Vargapála med pančujú aj domáci včelári zo Slovenska. Nie je tiež raritou, že v obchode síce kúpime med s certifikátom a etiketou o jeho pôvode, no v skutočnosti sa v pohári so zlatavou potravinou nachádza med celkom inej kvality, dokonca aj pôvodu.

Čítajte viac: Využite včelie produkty vo svoj prospech: Lekárka prezradila, kedy sú najúčinnejšie

Ako včelár povedal v reportáži Reflex na TV Markíza, obsah medu do veľkej miery závisí od serióznosti včelára alebo jeho producenta ešte predtým, než sa dostane na obchodov. Skontrolovať obsah všetkých fliaš s medom nie je možné. „Nalepiť etiketu v dnešnej dobe nie je problém,“ vystríha Tibor Vargapál.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na najdrahšie medy!

Ako dodáva, bežný spotrebiteľ väčšinou nekvalitný med nepozná zrakom ani čuchom. Niekedy si ľudia myslia, že riedky med je pančovaný, že je zo sirupu. Pravda je však taká, že ide o med, ktorý včelár vybral z úľa trochu skôr, preto je vodnatejší. Na pančovaný med môže poukazovať aj nezvyčajná farba, no v mnohých prípadoch je odlišná farba medu prirodzeným javom, ktorý ovplyvňujú samotné včely.

Čítajte viac: VIDEO: Včelár z Tekova prezradil, ktorý slovenský med je najzdravší

Falšovaný med však môže po čase odlíšiť jeden nápadný znak – chuť. Keď postojí, začína chutiť ako slivkový lekvár, ale až po týždňoch a mesiacoch od kúpy,“ opisuje. Takisto, keď med skryštalizuje, ide o dobré znamenie, pretože pančované medy ostanú tekuté. „Ľudia by si hlavne mali dávať pozor na medovicové medy. Nepančujú sa repkové medy, ktoré sú najlacnejšie, ale pančuje sa to najdrahšie,“ varuje s tým, že najväčším nedostatkom falošných medov môže byť obsah antibiotík a ťažkých kovov, ktoré poškodzujú zdravie.

Pančovaný med nekryštalizuje. Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Pančovaný med nekryštalizuje. Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Včelár Tibor VargapálPančovaný med
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9