VIDEO: Včelár z Tekova prezradil, ktorý slovenský med je najzdravší

Včelár Pavel Horváth
Zdroj: Jan Zemiar
2018-06-05 05:55:00

Ako sa dožiť vysokého veku, tešiť sa z dobrého zdravia a nepodľahnúť každodennému stresu? Pavel Horváth z malého mestečka pri Leviciach má na to obdivuhodný recept – včelárstvo.

Včelár Pavel Horváth z levického okresu má už 82 rokov, no nikdy netrpel závažným ochorením. Pre mnohých miestnych obyvateľov je jeho život, z ktorého veľkú časť zasvätil starostlivosti o najužitočnejší hmyz na Zemi, pozitívnym príkladom. Nezaháľa ani na dôchodku, pretože práca podľa jeho slov človeka šľachtí.

Čítajte viac: Experti analyzovali zloženie medu z celého sveta: Výsledok testu potvrdil najväčšie obavy

„Včelárstvo je najlepší relax, tu sa človek upokojí, zabudne na všetko, počuje len včeličky. Hovorí sa, že včely vyžarujú určité fluidum - a preto sa včelári dožívajú dlhšieho veku, lebo ich telo prijíma to vyžarovanie od včiel,“ hovorí uprostred zakvitnutej záhrady, ktorá ukrýva niekoľko úľov so bzučiacimi včelami.

Pastovaný med je ako nutela

Najzdravším medom slovenskej prírody je repkový: „Má najviac minerálov a podľa výskumov je aj protirakovinový. Ľudia ho však nemali radi preto, lebo za dva, za tri dni skryštalizuje a laici hovorili, že scukrovel.“ Ako však dodáva, aj u nás už možno nájsť aj tzv. pastovaný med, ktorý neskryštalizuje. Vyrába ho aj sám pán Horváth: „Hneď po vytočení na druhý a na tretí deň sa med musí rozšľahať, potom sa mu hovorí pastovaný a je ako nutela.“ Alergici by však mali byť pri výbere medu opatrní, pretože prirodzene obsahuje peľ. „Odporúča sa nekonzumovať med z cudzích krajín, dokonca aj na Slovensku ideálne len z oblasti, v ktorej človek žije.“

Okrem medu majú ľudia odnepamäti záujem aj o iné včelie produkty, najmä o propolis. Vzácny propolis včely používajú na utesňovanie špár v úli a jeho hygienu: „Keď sa im piskor alebo myš dostane do úľa, votrelca zabijú a obalia propolisom – mumifikujú. Tým pádom sa hniloba ďalej nešíri.“

Ľudia propolis vyhľadávajú kvôli jeho mimoriadnym liečivým vlastnostiam. „Už počas vojny ruskí lekári na fronte zistili, že keď rany ošetrovali propolisom, rýchlejšie sa hojili... Propolis sa užíva napríklad na angínu alebo boľavé ďasná, zuby, vyrážky v ústach,“ približuje včelár. Vďaka silným antibakteriálnym a antifungicídnym účinkom je osvedčeným ľudovým liečivom pri rozmanitých zdravotných problémoch.

Aj včely sú alergické

Ako ďalej pokračuje, aj včely vedia byť náladové. Na jar, keď majú dobrú znášku, nie sú útočné a neštípu. „Ale už na jeseň, keď sa vytáča posledný med, vedia, že im berieme to posledné a vtedy sú dosť agresívne. Alebo vtedy, keď poľnohospodári niečo postrekujú... napríklad, keď sa kosí kombajnmi, sú alergické na ten prach. A keď sa niečo postrekuje, vtedy aj uštipnutie vyvolá silnejšie reakcie,“ dodáva.

Nielen ľudia, ale aj včely sa zmenám v prírode čoraz ťažšie prispôsobujú. Včiel ubúda a dosvedčuje to aj Pavel Horváth s upozornením, že prvoradým poslaním včiel je „udržať prírodu opeľovaním“.„Opeľovanie je fakticky ako množenie ľudí. Tým je úroda ovocia väčšia, čím viac opeľujú,“ ilustruje a pripomína slová legendárneho fyzika Alberta Einsteina, podľa ktorého ľudstvu po smrti poslednej včely ostane len pár rokov života.

Fotogaléria


Tagy:
včelár med Pavel Horváth propolis

2018-06-05 05:55:00  |  Foto: Ján Zemiar Video: Ján Zemiar  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia