Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jediný tréning mení dôležitú funkciu v tele až na dva dni: Vyskúšajte, čo s vami spraví!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Rozhádzaný metabolizmus, priberanie na váhe a slabá výkonnosť – to sú problémy, ktoré trápia mnohých ľudí. Našťastie, pomoc je na dosah ruky! Jednoduchý a účinný prostriedok v boji s civilizačnými chorobami pozná každý z nás!

Podľa novej štúdie dokáže zlepšiť metabolizmus aj jednoduchý tréning. Navyše, benefity cvičenia pretrvávajú až dva dni! Americkí vedci testovali, ako u laboratórnych myší ovplyvnia aktivitu neurónov regulujúcich metabolizmus tri 20-mínutové tréningy. Výsledky ich viac než potešili.

Čítajte viac: Fitnesska vysvetlila, prečo diéty nefungujú: Kým schudla 44 kíl, musela pochopiť jednu vec

Najnovší výskum potvrdil, že následky sedavého životného štýlu môže výrazne eliminovať pohyb, ktorý priamo ovplyvňuje mozgové neuróny schopné upravovať hladinu glukózy v krvi. Podľa výskumníkov stačí na „rozhýbanie“ metabolizmu aj málo. Nemusíte sa zničiť v posilňovni ani zabehnúť maratón na to, aby ste dosiahli pozitívny zdravotný efekt. Postačí jeden kratší fitness tréning, odporúčajú odborníci.

Viac benefitov naraz

Štúdia zverejnená v magazíne Molecular Metabolism sledovala účinky krátkodobého a dlhodobého cvičenia na dva typy neurónov, ktoré sú u myší aj ľudí totožné. Kým neuróny POMC sú spojené so zníženou chuťou do jedla, nižšou hladinou glukózy v krvi a efektívnejším spaľovaním energie, typ neurónov NPY/AgRP, naopak, chuť do jedla zvyšuje a spomaľuje metabolizmus.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Z výsledkov vyplynulo, že stačí jediný tréning na to, aby sa aktivita neurónov POMC zvýšila, a súčasne došlo k inhibovaniu pôsobenia neurónov typu NPY/AgRP na zhruba dva dni. Navyše, čím je tréning dlhší a pravidelnejší, zmeny sú ešte výraznejšie.

Odborníci apelujú, že toto zistenie by mohlo mať aj praktické využitie, napríklad v terapii cukrovky, pretože u ľudí s diabetom je znižovanie hladiny glukózy v krvi kľúčovým prvkom liečby, čo by mohli ľahšie docieliť aj pomocou pravidelného cvičenia.

Viac o téme: CvičenieTréningGlukózaMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9