Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ku každej šálke kávy pohárik vody: Zbytočný zvyk alebo prvá pomoc pre organizmus?

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

O káve sa hovorí, že má močopudné účinky a dehydratuje organizmus. Preto mnohí ľudia zvyknú šálku obľúbeného nápoja zapíjať pohárikom vody. Má to ale dôvodné opodstatnenie?

Zbavujú nápoje s diuretickým účinkom ľudský organizmus vody? Je po nich nutné zvýšiť príjem tekutín? Na to sa spýtali Zuzany Schierovej z Hrdličkovho múzea človeka Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe redaktori portálu Lidovky.cz.

Čítajte viac: Päť druhov nápojov, ktorými nikdy nezapíjajte lieky: Nečakané vedľajšie účinky!

Ako uviedla odborníčka z portálu Prirodovedci.cz, kofeín aj alkohol patria medzi nápoje, ktoré znižujú produkciu antidiuretického hormónu (ADH) a obmedzujú vstrebávanie vody.

„Štúdie skúmajúce vplyv alkoholu na diurézu preukázali, že etanol výrazne zvyšuje diurézu 1-2 hodiny po požití,“ uviedla prírodovedkyňa, ale dodala, že experimenty s kofeínovými nápojmi nepotvrdili, že by mal príjem kofeínových nápojov vplyv na diurézu a celkovú hydratáciu organizmu: „Výsledky štúdie poukázali len na zvýšenie vylučovania sodíkových iónov (Na+) a v ostatných sledovaných faktoroch (objem moču, hematologické markery i.) sa nezistili signifikantné rozdiely.“ Doplnila, že štúdie sa zúčastnili pravidelní konzumenti kávy.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ak teda vypijeme alkoholický nápoj, odborníčka odporúča zvýšiť hydratáciu organizmu ďalšími tekutinami. „Zvýšenie diurézy trvá 1 až 2 hodiny po požití alkoholu a aby rehydratácia bola účinná, musíme zohľadniť podiel etanolu v nápoji,“ spresňuje a podčiarkuje, že konzumácia kávy v rozumnej miere nemá vplyv na hydratáciu organizmu.

Viac o téme: KávaVodaSmädHydratácia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9