Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Káva dokáže divy, objavili jej skrytú schopnosť: Ovoňajte ju a sledujte, čo sa bude diať!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nielen pitie kávy, ale aj jej vôňa môže byť podľa amerických vedcov stimulujúca. Výskumníci tak objavili ďalší z blahodarných účinkov obľúbeného nápoja.

Odborníci zo Stevens School of Business, Temple University a Baruch College zistili, že už samotná aróma kávy zrejme stimuluje mozog, napísal francúzsky denník Le Parisien. Bádatelia skúmali, či vôňa kávy môže ovplyvniť kognitívne funkcie, teda napríklad pamäť a koncentráciu, aj vtedy, keď nápoj neobsahuje kofeín.

Čítajte viac: TEST instantných smotán do kávy mnohých prekvapí: Toto všetko obsahuje „bielidlo“

Pri jednom z pokusov sa vedci zamerali na výkon stovky študentov obchodnej školy pri skúške spočívajúcej v desiatke príkladov z algebry. Študentov rozdelili do dvoch skupín, pričom jedna spracovávala zadania v miestnosti, v ktorej bola cítiť káva. Druhá skupina skúšku absolvovala v miestnosti bez akéhokoľvek zápachu. Vedci skonštatovali, že oveľa lepšie výsledky dosiahli študenti z prvej skupiny.

Sofistikované placebo?

Aby zistili, či to bola naozaj vôňa kávy, ktorá viedla k lepšiemu sústredeniu, a tým pádom k lepšiemu výkonu, zostavili vedci pre dve stovky študentov dotazník. Otázky sa týkali toho, či študenti veria, že výkon človeka môžu ovplyvniť rôzne vône. Študenti v dotazníku uviedli, že ak by cítili kávu, mali by dojem, že sa lepšie koncentrujú a majú viac energie.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky výskumu podľa vedcov naznačujú, že aj aróma kávy môže mať podobný efekt ako konzumácia nápoja. Čiastočne to ale podľa nich môže byť dané očakávaním účastníkov štúdie, teda akýmsi placebo efektom vône kávy. Bádatelia teraz podľa Le Parisien zisťujú, či môže kávová aróma ovplyvniť aj iné výkony, napríklad porozumenie textu.

Odborníci priznávajú káve rôzne kladné účinky na zdravie, predovšetkým podľa nich znižuje riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky a demencie. Niektorí vedci tiež veria, že pitie kávy predlžuje život.

Viac o téme: KávaVôňa kávy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9