Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Milovníci bieleho pečiva si prídu na svoje: Roky známe tvrdenie nie je pravdivé!

TASR/TASR/František Iván Zobraziť galériu (3)
TASR/TASR/František Iván (Zdroj: TASR/František Iván)

Biele pečivo je odjakživa považované za nezdravé. Celkovo výrobky z technologicky spracovaného obilia sú prezentované za zdroj viacerých zdravotných komplikácií. Milovníkov bieleho pečiva teraz poteší správa! V skutočnosti vraj z neho človek nepriberie.

Zástancovia diét a zdravého stravovania sa zhodnú na jednom. Ak chcete schudnúť a predísť pribúdajúcim kilogramom, mali by ste okrem iného vylúčiť biele pečivo z jedálnička. To je totiž ten pravý dôvod, prečo sa ručička na váhe pohybuje smerom nahor! O to viac vás prekvapí štúdia, ktorá tvrdí niečo iné. Výrobkom z bielej múky sa nemusíte úplne vzdávať!

Čítajte tiež: Prečo sme vlastne smädní? Je to úplne inak, ako ste si doteraz mysleli!

Žalúdočné baktérie v hlavnej úlohe

Vedci tvrdia, že z bieleho pečiva nepriberáme, ako sa uvádza na independent.co.uk. Samo o sebe sa však nepodieľa na prírastku hmotnosti. Údajne závisí od ľudského tela, konkrétne od žalúdočných baktérií, ako zareagujú na skonzumované pečivo.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Izraelskí vedci dali 40 účastníkom kvasené alebo biele pečivo. Hladiny cukru u oboch skupín vzrástli a boli na vrchole. Ide o známy rizikový faktor obezity u tých, ktorí jedia potraviny s vysokým glykemickým indexom. Napriek tomu výskumníci nezistili zvýšenie telesnej hmotnosti po čase. Odhalili, že najväčším indikátorom je črevný mikrobióm, ktorý je zodpovedný za zvýšenie telesnej hmotnosti. Vedcom sa podarilo vrátiť hladinu cukru v krvi späť k normálu prispôsobením diéty u každého účastníka na základe ich žalúdočných baktérií.

Črevný mikrobióm predstavuje súhrn mikróbov, ktoré s nami spolunažívajú zvnútra. Bolo preukázané, že ovplyvňuje našu náladu, chuť k jedlu, obezitu atď. Približne jedna tretina črevnej mikroflóry je rovnaká u väčšiny ľudí, no dve tretiny sú špecifické pre každého z nás. Môže byť príčinou individuálnej preddispozície k ochoreniu..

Milovníci bieleho pečiva si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlá potravina neexistuje

"Priemyselný chlieb je považovaný za zlý a domáci kysnutý zase za ten lepší. Zistili sme však, že rovnako ako pri iných potravinách, naše reakcie na určité jedlá sú osobné. Neexistuje žiadne len dobré či zlé jedlo alebo dokonca potravina s označením "superpotravina," upozorňuje Dr. Evan Elinav, z Weizmann Institute of Science v Izraeli.

Predaj bieleho chleba, ktorý je známy pre nízky obsah vlákniny ako celozrnný, sa prepadol o 75 percent v posledných štyroch desaťročiach, ako ukázali dáta. Naopak, obchodníci hlásia zvýšený dopyt po kysnutom pečive. Nové poznatky boli prezentované na stretnutí Americkej asociácie pre rozvoj vedy v Bostone.

Viac o téme: Biele pečivo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9