Prečo sme vlastne smädní? Je to úplne inak, ako ste si doteraz mysleli!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-29 06:00:00

Sucho v ústach a na jazyku, slabosť, únava, bolesť hlavy. To všetko sú príznaky smädu, ktoré zaženieme pitím vody. Pocit smädu vzniká, keď sa zníži objem kvapalín v krvi. Aspoň doteraz si to mnohí mysleli.. Pravda o smäde je však iná!

Tekutiny za to nemôžu

Vetu „Som smädný“ hovoríme v lete častejšie než inokedy. K takémuto stavu dochádza vtedy, keď máme nedostatok tekutín. Všeobecne známe tvrdenie, o ktorom už každý vie. Odborníci však prichádzajú s novým tvrdením. Údajne nie sme smädní preto, že máme málo tekutín v tele. Hlavnú úlohu v kutočnosti hrajú neuróny, ktoré sledujú prostredie v ústach.

Čítajte tiež: Najväčšia chyba pri konzumácii jabĺk: Takto by sa mali v skutočnosti jesť!

Keď sme dlhšiu dobu neprijali žiadne tekutiny alebo zjedli sme veľmi slané jedlo, dostaneme chuť na tekutiny. Po vypití pohára s vodou máme hneď pocit, že sme uhasili smäd. Avšak, voda sa do žíl za takú krátku dobu nemá šancu dostať!

Signály z ústnej dutiny

Podľa vedcov existuje skupina neurónov, ktorá dokáže odhaliť potrebu vody skôr, než zmena nastane v krvi. Ako sa uvádza v časopise Nature, smädné neuróny sa nachádzajú v prednej časti mozgu – fornix, ktorá ovláda reguláciu tekutín v tele. Fungovanie tejto časti mozgu zistili odborníci na základe výskumu s laboratórnymi myšami. Dali im vypiť slaný roztok. Potom pomocou optických vlákien merali aktivitu v ich mozgu.

Neuróny v prednej časti mozgu sa po vypití slaného roztoku hneď aktivovali, čo malo za následok, že myši začali piť vodu akoby boli na nej závislé. Keď sa neuróny dostali do normálnej hladiny, myši prestali piť. Neuróny teda hneď reagovali, ako sa zdá, na dianie v ústach zvierat. Zmena bola rýchla a okamžitá. Vedci preto tvrdia, že to neovláda zmena hladiny tekutiny v krvi.

"Zdá sa, že aktivita stúpla a klesla veľmi rýchlo počas jedenia a pitia na základe signálov z ústnej dutiny," povedal Dr. Zachary Knight z University of California v San Franciscu.

Ako dodal odborník, najpozoruhodnejší bol vplyv teploty.

Chladnejšie kvapaliny inhibovali tieto neuróny rýchlejšie. Akoby bol smäd systémom monitorovania teploty v ústach. Schladenie myších úst znížilo aktivitu neurónov, pričom to bolo nezávisle na akejkoľvek spotrebe vody,“ dodal Dr. Knight.

Fotogaléria

2018-09-29 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia