Kto by nepoznal ovsené vločky. Niekto ich miluje, iný sa na ne nemôžu ani pozrieť. Veľa ľudí však ani netuší, o akú zdravú potravinu ide. Vločky neobsahujú lepok a naopak nachádza sa v nich veľa dôležitých vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Základom je ovos, jedna z najstarších obilnín, ktoré ľudstvo pozná a konzumuje už po stáročia. Ochránia vaše srdce, pomôžu znížiť váhu, či vyriešia problém so spánkom. Najlepšie urobíte, ak ich budete konzumovať ráno. Zasýtia vás a dodajú energiu na celý deň. Navyše ich príprava vám nezaberie veľa času.
Čítajte tiež: Čo dokážu slivky, keď ich dáte do mrazničky? Úžasná premena letného ovocia!
Aké sú výhody konzumácie ovsených vločiek?
- Pomáhajú znížiť váhu
Ovsené vločky sú skvelým pomocníkom pri znižovaní váhy. Po ich konzumácii sa budete cítiť plnšie a bude vám tráviť pomalšie. Dôvodom je vysoký obsah rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá spolu so sacharidmi pôsobí ako stabilizátor glukózy. Rozpustná časť dokáže naviazať vodu a v tráviacom trakte napučí, čo spôsobuje pocit plnosti. Ak budete jesť vločky na raňajky, predíde tým dopoludňajšiemu vyjedaniu sladkostí.
- Vaše črevo sa vám poďakuje
Vláknina prospieva tráviacemu traktu, bojuje proti zápche a vyživuje organizmus. Taktiež znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. Nerozpustná časť vlákniny napomáha kvalitnému vyprázdňovaniu čriev a zároveň zabezpečuje lepšie vylučovanie telu škodlivých odpadových látok.
- Znižuje cholesterol a stabilizuje cukor
Pravidelná konzumácia ovsených vločiek pozitívne ovplyvňuje hladinu zlého cholesterolu a to vďaka vysokému obsahubeta- glukánu, ktorý rovnako pomáha stabilizovať aj hladinu cukru v krvi. Štúdie ukazujú, že ľudia s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, ktorí jedia len 3 g rozpustnej vlákniny denne môže znížiť hladinu celkového cholesterolu od 8 až do 23 percent. Pacientom s diabetom druhého typu beta –glukán vo vločkách pomôže znížiť hladinu cukru v krvi a zvýšiť citlivosť na inzulín.
- Upravuje krvný tlak
Výskumy ukázali, že konzumáciou iba 60 gramov ovsených vločiek, alebo 25 gramov otrúb denne sa vám podarí znížiť krvný tlak. Obsahujú totiž antioxidanty, ktoré pozitívne vplývajú v boji so srdcovými ochoreniami. Rovnako zabraňujú vzniku krvných zrazením a pôsobia protizápalovo.
- Výživné a zdravé
Ovsená kaša je výživná a zdravá. Vločky majú nízky obsah tuku a naopak minimálne 5 gramov bielkovín, jedna šálka obsahuje v sebe len 130kcal. Skrývajú v sebe veľké množstvo makroživín dôležitých pre život ako je meď, železo, zinok a fosfor, horčík, zinok, či selén. Ak ich budete konzumovať na raňajky, dodajú vám energiu na celý deň. Pomáhajú odstrániť menštruačné bolesti a majú blahodarné účinky na našu pokožku a pleť.
- Riešia problémy so spánkom
Máte problémy so zaspávaním? Dajte si na večeru misku ovsených vločiek. Ovos totiž obsahuje látku melatonín, ktorá produkuje aminokyselina trypofán. Okrem toho sa v nich nachádza aj veľa vitamínov, vrátane B6, ktorý napomáha pri tvorbe hormónu šťastia serotonínu, ktorý tlmí aktivitu mozgu a navodzuje pokojný a ničím nerušený spánok.