Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Túto CHYBU už nikdy nerobte! Dôvod, prečo si pri kýchaní nesmiete chytať nos!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

Mnohí ľudia sa niekedy snažia neželanému kýchnutiu zabrániť tak, že si zatvoria ústa a rukami stlačia nosné dierky. To by však podľa odborníkov robiť nemali. Hrozí im totiž vážne poškodenie zdravia.

Keď si pri kýchnutí zapcháte nos a zatvoríte ústa, môžete si nechcene natrhnúť tkanivá v hrdle s následkom poškodenia svalstva v hrudníku. Síce ide o zriedkavý stav, ale britskí odborníci sa s pretrhnutým hrdlom v dôsledku potláčaného kýchania už stretli, píše Iflscience.com. Išlo o 34-ročného pacienta, ktorí prišiel na pohotovosť po „explózii“, ktorá nastala v jeho hrdle v dôsledku snahy zabrániť kýchnutiu.

Čítajte viac: Nádcha, ktorá trvá len tri dni? Skvelý tip, ktorý skráti dĺžku trvania choroby!

Po nečakanej udalosti mužovi opuchol krk tak veľmi, že sotva dokázal hovoriť a každé prehltnutie bolo preňho veľmi bolestivé. Pri stave, ktorý lekári označujú ako subkutánny emfyzém a pneumomediastinum, prenikajú vzduchové bubliny do svalových tkanív a hrudnej dutiny. Lekári zároveň upozornili, že okrem spomenutého rizika hrozí pri potláčaní kýchania aj pretrhnutie ušného bubienka, prasknutie očných cievok alebo mozgovej aneuryzmy (vydutiny v oslabenej časti mozgovej cievy).  

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Kýchanie je prirodzený obranný telesný reflex, pomocou ktorého sa telo snaží vypudiť dráždivé vdýchnuté častice, ako prach či peľ. Reakcia vzniká zapojením viacerých svalových skupín a orgánov – pľúc, bránice, brucha, hrudníka, krku a nosa. Kýchnutie začína hlbokým podvedomým nádychom, po ktorom nasleduje krátke zadržanie dychu, na hrudník je vyvinutý tlak, jazyk sa dotkne podnebia a vzduch „vyprskne“ von nosom. 

Viac o téme: KýchanieKýchnutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9