Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

10 prekvapivých faktov o kýchaní: Toto všetko o ňom zrejme neviete!

Myslíte, že viete všetko o kýchaní? Ak nie, prečítajte si náš článok.
Myslíte, že viete všetko o kýchaní? Ak nie, prečítajte si náš článok. (Zdroj: thinkstock.com)

Kýchanie nie je nič neobvyklé, stretol sa s ním každý z nás. Možno ste si aj práve teraz kýchli, preto na zdravie! Pozrite si, aké zaujímavé, nevšedné a tak trošku divné fakty o kýchaní poznáme!

  • Kýchanie je reflex

Tento poznatok síce nie je divný a vlastne ani zaujímavý, no poďme si vysvetliť, čo to vlastne kýchanie nie. Týmto reflexom sa telo snaží dostať von to, čo ho dráždi – prach, peľ, chlpy zo zvierat – všetko to, čo dokáže uviaznuť v nose a dráždi nás. Ak sa častica dostane do nosa, mozog spozoruje, že tam máme niečo, čo tam nepatrí a snaží sa túto situáciu pohotovo vyriešiť. Vyšle signál na kýchnutie – vy sa zhlboka nadýchnete a dych zadržíte, čím sa vytvorí tlak na hrudník. Tento tlak núti váš jazyk ostať na podnebí, čím sa vzduch dostane von nosom.

  • Srdce sa pri kýchaní nezastaví

Je to ale mýtus. Naše srdce dokáže zmeniť rytmus bitia, najmä ak kýchame. Je to preto, že sa na hrudi vytvára tlak a mení sa prietok krvi.

  • Vykýchnutý vzduch má rýchlosť 162 km/h

Je to neuveriteľné, ale vykýchnutý vzduch má naozaj veľkú rýchlosť. A preto, že vzduch sa dostáva von takto rýchlo, vydáva aj typický zvuk, ktorý počujeme. Čím rýchlejšie vzduch vychádza von, tým je kýchnutie počuteľnejšie a zvuk kýchnutia je hlasitejší.

  • Vykýchnutý vzduch môže prísť do vzdialenosti 1,5 metra

To je ten dôvod, prečo nás učia, aby sme si pri kýchaní dali pred ústa ruku. Vykýchnutý vzduch má tendenciu rozšíriť sa do prostredia a to do vzdialenosti 1,5 metra. Pri nádche teda predložením ruky pred ústa zabránime šíreniu nákazy. Častice hlienu sú veľmi malé a sila kýchnutia je obrovská – práve preto je tu tendencia dostať sa rýchlo a ďaleko!

  • Kýchanie zapája viacero súčastí

Je to taký malý tréning. Kým kýchneme, zapojíme nie len pľúca, ale aj bránicu, brucho, hrudník, krk, nos.

  • Farba hlienu napovie veľa

Nos vytvára jeden až dva litre hlienu každý deň. Kým je vykýchynutý hlien bezfarebný, je to v poriadku. Ak začína byť zelený či hnedý, ide o infekciu, ktorá potrebuje lieky od lekára. Zafarbnenie spôsobujú biele krvinky, ktoré bojujú s infekciou a tak farbia hlien na inú farbu.

  • Jedno kýchnutie vyprodukuje až 40 tisíc kvapôčiek

Preto si dávajte pozor nato, aby ste mali vždy pri kýchaní ruku pred ústami a nikoho nenakazili.

  • Oči sa pri kýchaní zatvoria automaticky

Jedna zo zaujímavostí ohľadom kýchania je aj tá, prečo máme vždy zatvorené oči. Mozog okrem signálu na kýchanie vyšle signál aj očiam, aby sa zatvorili. Je to podmienená reakcia, akokoľvek by ste sa snažili, nikdy ich nenecháte otvorené.

  • Ak zadržujete kýchnutie, môžete si ublížiť

Ak zadržujete naschvál kýchnutie, môžete si privodiť nemalé zdravotné problémy. Spôsobiť vám to môže prasknuté cievky v očiach, poškodené cievy v mozgu, poškodiť si môžete aj ušné bubienky. Kýchanie by sme nikdy nemali chcieť potlačiť na silu, ak však máme nutkanie si kýchnuť, existujú rôzne spôsoby. Môžeme si štuchnúť do nosa, prinútiť sa vydýchnuť hlboký dych z nosa, stlačiť si hornú peru pod nosom. Funguje?

  • Kýchať niekoľkokrát za sebou má príčinu

Máme zaužívané, že ak kýchneme viackrát za sebou, povieme na zdravie, na šťastie, na lásku. To, že kýchame viackrát za sebou, má príčinu. Jednoducho čiastočky, ktoré sa nám ostanú v nose sa musia dostať von a kým sa tak nestane, budeme kýchať neustále. 

Čítajte tiež: Počas mesiaca pila každý deň zelený čaj: 6 vecí, ktoré zistila, prekvapia aj vás!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9