Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Šesť trikov pre diabetikov, ako si užiť vianočné sviatky bez obmedzenia v stravovaní

Aj diabetici si môžu dopriať počas vianočných sviatkov.
Aj diabetici si môžu dopriať počas vianočných sviatkov. (Zdroj: thinkstock.com)

Stoly sa prehýbajú pod množstvom rôznych jedál a dobrôt od výmyslu sveta a náš žalúdok dostáva zabrať. Aj také sú Vianoce, kedy idú pravidlá v stravovaní väčšinou bokom. Diabetici to však majú o niečo ťažšie. Ako si môžu dopriať všetko, na čo majú chuť bez toho, aby sa ich zdravotný stav zhoršil?

Ako uvádza rd.com, priemerný Američan skonzumuje počas vianočných sviatkov viac ako 4 500 kalórií. U Slovákov to nie je o nič menej. Hoci sa to na zdravom dospelom človeku nemusí odraziť, pre diabetika môže byť množstvo nezdravých jedál s pokušeniami doslova nočnou morou! Našťastie, je k dispozícii niekoľko spôsobov, ako si vychutnať jedlo bez ohrozenia zdravia.

Čítajte tiež: Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky

Nemeňte svoj stravovací plán

Nečakajte na to, kým sa začnú sviatky. Ako radí odborníčka na stredisku pre diabetes a endokrinológiu na univerzite v Marylande Angela Ginn-Meadow, spýtajte sa dopredu hostiteľa, aké jedlo bude ponúkať, aby ste si mohli vychutnať zdravšiu variantu. Napr. sušené marhule s posypom modrého syra a mandlií či zmiešaný šalát so slanými hruškami môže byť skvelým chutným jedlom.

Existuje niekoľko jednoduchých trikov, ako si vychutnať všetko, čo ponúka vianočný stôl. V prvom rade je dôležité zachovať rovnaký stravovací plán. Pôst nie je múdry ťah, keďže je pravdepodobnejšie, že sa potom pri večeri prejete.

"Zostať v normálnom stravovacom režime je dôležité, pokiaľ ide o načasovanie jedál a liekov," hovorí Ginn-Meadow.

Ak bude večera v skoršom  čase, rozhodnite sa pre občerstvenie s obsahom bielkovín a sacharidov. V prípade, že si budete vychutnávať jedlá po 17-tej, dajte prednosť zelenine, bielkovinám a komplexným sacharidom.

Cena za podľahnutie pokušenia

Krásne vyzdobený stôl s naaranžovanými porciami jedla a zákuskov. Aj ten najsilnejší, ktorí je striktný v stravovaní, je zrazu slabý. Na druhej strane, však je to len jeden deň? Zajtra by ste sa opäť vrátili na svoju pôvodnú stravu. Nie tak rýchlo. Ani diabetes zrazu na jeden deň neodíde, ako upozorňuje odborník. Ak sa rozhodnete podľahnúť pokušeniu, budete musieť pre to niečo spraviť.

"Spálením kalórií a efektívnym použitím sacharidov v strave môžete pomôcť udržať hladinu glukózy v krvi počas dňa," hovorí Ginn-Meadow.

Cena za prejedanie a žiadny pohyb? Hyperglykémia na druhý deň. Byť unavený a mať bolesti hlavy nie je žiadna zábava, preto je potrebné udržiavať hladinu cukru v krvi.

Pomôže tiež výber menšieho taniera, na ktorý si toho naložíte menej. Naplňte polovicu neškrobovou zeleninou a zvyšok taniera patrí chudým proteínom v podobe morčacieho alebo hovädzieho mäsa.

Jedlo si vychutnajte

Neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste mali mať pocit, že sa nemôžete tešiť na sviatky so svojou rodinou a priateľmi. Zamerajte sa na vychutnávanie chuti a textúry. Položte vidličku medzi každým uhryznutím na tanier a dôkladne si jedlo vychutnajte. Ak zjete celý tanier, počkajte 20 minút, kým si znova niečo dáte. Je totiž pravdepodobné, že budete plní a nakoniec nič navyše nezjete.

Predjedlá majú zelenú

Nemusíte sa vzdávať predjediel, stačí si len vybrať tie vhodné. Najlepšie sú  bielkoviny a zelenina, taktiež rôzne vegetariánske a špenátové džúsy, vajcia, plnené huby so špenátom, hovädzie mäso alebo feta syr s paradajkami a olivami. Treba len sledovať sacharidy v obľúbených jedlách

"Najlepšou voľbou sú napr. zelené fazule, mrkva, ružičkový kel, špenát, zelená fazuľa," hovorí Malkoff-Cohen.

Na zdravie!

Je jasné, že najideálnejšie je piť cez vianočné sviatky nealkoholické nesladené nápoje. Avšak súčasťou Štedrej večere je aj prípitok. V tom prípade je dobré staviť na kvalitnú vodku, tequilu alebo gin. Môžete si ju vychutnať pokojne aj s ľadom. Pozor, zostaňte pri jednom poháriku! Miešané nápoje radšej odmietnite. Gin v spojení s tonikom obsahuje veľa sacharidov, tak ako rum s kolou.

Bez dezertu ani krok

Nebojte sa dezertov! Ako odborník radí, stačí ísť po dezerte na 30-minútovú prechádzku a bude po probléme. Malý kúsok tekvicového, jablkového, čučoriedkového alebo čerešňového koláča vás nezabije. Najlepšie je však siahnuť po cheesecaku. Má totiž viac tukov a bielkovín, ktoré spomaľujú vstrebávanie sacharidov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9