Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Chcete mať svaly ako z ocele? Najznámejšie ovocie obsahuje herkulovský proteín!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ochabnuté svaly by mohli byť raz a navždy minulosťou, a to vďaka zelenine a ovociu! V niektorých potravinách vedci našli proteín, ktorý udržiava svaly vo forme. Jeho účinky by mohli diametrálne zmeniť pohľad na ľudské starnutie. Aj seniori by mali svaly ako z ocele.

 

V zelených jablkách a rajčinách vedci objavili proteín, ktorý je dokáže „vypnúť“ starnutie svalov. Podľa profesora Christophera Adamsa, ktorý je spoluautorom štúdie zverejnenej v magazíne Journal of Biological Chemistry, trápi svalová slabosť či svalová atrofia vysoké percento starších ľudí, ktorým komplikuje zdravie a kvalitu života. Ako ľudia starnú, objem ich svalovej hmoty sa zmenšuje. Mnohí z nich túto skutočnosť pociťujú ako stratu výdrže či slabú kondíciu. Aj preto niektorí z nich prestávajú byť fyzicky aktívni.

Čítajte viac: Prečo idú kilá s vekom hore? Katastrofa tela začína už po tridsiatke, takto ju spomalíte!

Tím vedcov University of Iowa sústredený okolo Adamsa zistil, že svalovému úbytku by mohli predchádzať látky nachádzajúce sa v zelenine a ovocí. Zelené jablkové šupy obsahujú kyselinu ursolovú a šupky zelených rajčín zlúčeniu tomatidín – obe látky dokážu spomaliť degeneratívny svalový proces tak, že deaktivujú proteín ATF4 zodpovedný za atrofiu.

Elixír mladosti?

Vedci dúfajú, že by mohli byť jablká a rajčiny kľúčom k zastaveniu prirodzeného svalového starnutia. Svoje hypotézy však zatiaľ demonštrovali iba na starších myšiach, ktoré dva mesiace kŕmili stravou obsahujúcou tomatidín a kyselinu ursolovú. Niektoré z myší dostávali len jednu zo zložiek a časť z nich obe naraz. Tie, ktoré konzumovali obe zlúčeniny, mali o desať percent viac svalovej hmoty a o 30 percent viac svalovej sily, čo je bežné pre mladšie myši. S trochou nadhľadu sa dá povedať, že myši boli odolné voči starnutiu svalstva.

Chcete mať svaly ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa Webmd.com ľudské svalstvo rastie a naberá silu až do 30. veku života. Potom ľudia každých desať rokov strácajú tri až päť percent svalovej hmoty. Po dosiahnutí 75. roku života sa atrofia ešte viac urýchľuje.

Viac o téme: JablkoRajčinaSvalyStarnutieProteínAtrofia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9