Ochabnuté svaly by mohli byť raz a navždy minulosťou, a to vďaka zelenine a ovociu! V niektorých potravinách vedci našli proteín, ktorý udržiava svaly vo forme. Jeho účinky by mohli diametrálne zmeniť pohľad na ľudské starnutie. Aj seniori by mali svaly ako z ocele.
V zelených jablkách a rajčinách vedci objavili proteín, ktorý je dokáže „vypnúť“ starnutie svalov. Podľa profesora Christophera Adamsa, ktorý je spoluautorom štúdie zverejnenej v magazíne Journal of Biological Chemistry, trápi svalová slabosť či svalová atrofia vysoké percento starších ľudí, ktorým komplikuje zdravie a kvalitu života. Ako ľudia starnú, objem ich svalovej hmoty sa zmenšuje. Mnohí z nich túto skutočnosť pociťujú ako stratu výdrže či slabú kondíciu. Aj preto niektorí z nich prestávajú byť fyzicky aktívni.
Čítajte viac: Prečo idú kilá s vekom hore? Katastrofa tela začína už po tridsiatke, takto ju spomalíte!
Tím vedcov University of Iowa sústredený okolo Adamsa zistil, že svalovému úbytku by mohli predchádzať látky nachádzajúce sa v zelenine a ovocí. Zelené jablkové šupy obsahujú kyselinu ursolovú a šupky zelených rajčín zlúčeniu tomatidín – obe látky dokážu spomaliť degeneratívny svalový proces tak, že deaktivujú proteín ATF4 zodpovedný za atrofiu.
Elixír mladosti?
Vedci dúfajú, že by mohli byť jablká a rajčiny kľúčom k zastaveniu prirodzeného svalového starnutia. Svoje hypotézy však zatiaľ demonštrovali iba na starších myšiach, ktoré dva mesiace kŕmili stravou obsahujúcou tomatidín a kyselinu ursolovú. Niektoré z myší dostávali len jednu zo zložiek a časť z nich obe naraz. Tie, ktoré konzumovali obe zlúčeniny, mali o desať percent viac svalovej hmoty a o 30 percent viac svalovej sily, čo je bežné pre mladšie myši. S trochou nadhľadu sa dá povedať, že myši boli odolné voči starnutiu svalstva.
Podľa Webmd.com ľudské svalstvo rastie a naberá silu až do 30. veku života. Potom ľudia každých desať rokov strácajú tri až päť percent svalovej hmoty. Po dosiahnutí 75. roku života sa atrofia ešte viac urýchľuje.