Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mrazivé zistenie o bežne používanom „éčku“: Netušený súvis s chronickým ochorením

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Nová štúdia Texaskej univerzity v Austine spája bežnú zlúčeninu z každodenných výrobkov so vznikom jedného z najzávažnejších civilizačných ochorení súčasnosti – cukrovkou 2. typu (diabetes mellitus). V zložení potravín či iných výrobkov ju nájdete pod označením E171.

 

Častice oxidu titaničitého (TiO2) , bieleho pigmentu, ktorý sa objavuje v širokej škále produktov od farieb, kozmetických výrobkov, až po potraviny, by mohli súvisieť s cukrovkou 2. typu, varujú vedci, ktorí tieto zlúčeniny našli vo vzorkách tkanív pochádzajúcich z pankreasu pacientov - cukrovkárov. Podľa výskumníkov nie je oxid titaničitý známou zložkou normálneho ľudského tkaniva. Nachádzajú sa v ňom síce zlúčeniny kovov, ako horčík, sodík, draslík, vápnik či železo, ale nie titánu.

Čítajte viac: Prelomové zistenie o zradnej chorobe: Dva typy cukrovky sú minulosťou, je ich až päť

Experti analyzovali 11 vzoriek, z ktorých osem patrilo pacientom s diabetom typu 2 a zvyšné tri ľuďom bez tohto ochorenia. Vo všetkých ôsmich vzorkách od cukrovkárov boli prítomné zlúčeniny bieleho pigmentu. Naopak, v troch zvyšných sa nenachádzali. V jednom grame častíc oxidu titaničitého sa nachádzalo až 200 miliónov kryštálov TiO2.

Lipozomálny vitamín C

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Príčina epidémie cukrovky?

Podľa profesora Adama Hellera výsledky naznačujú, že cukrovka 2. typu by mohla byť chronickým zápalovým ochorením vyvolaným zlúčeninami oxidu uhličitého, podobne, ako je to pri silikóze a azbestóze, ochoreniach pľúc, ktoré sú spôsobené vdychovaním škodlivých zlúčením.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

V polovici dvadsiateho storočia nahradil oxid titaničitý používanie vysoko toxických pigmentov na báze olova. Odvtedy sa stal najbežnejšie používaným bielym pigmentom, ktorý sa môže nachádzať v kozmetike, zubných pastách, liekoch, plastoch, farbách i potravinách ako farbivo. Heller hypotetizuje, že práve expanzia používania bieleho pigmentu môže súvisieť s celosvetovou epidémiou cukrovky typu 2. Alarmujúce výsledky vedcom nedajú spávať, preto už pracujú na zopakovaní experimentu, avšak, tentoraz plánujú do štúdie zahrnúť viac vzoriek od pacientov a zdravých ľudí. Podrobnosti zverejnil magazín Chemical Research in Toxicology.

Viac o téme: DiabetesE171Oxid titaničitýCukrovka 2. typu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9