Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Znamenia, ktoré predpovedajú nezastaviteľné ochorenie: Stačí jediný pohľad do očí!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Oči sú nielen sondou do duše, ale aj do mozgových štruktúr a ich chorobných zmien, tvrdia írski vedci. Jediné dôkladné vyšetrenie u očného lekára by mohlo odhaliť prítomnosť nezastaviteľného ochorenia.

 

Skúsení oftalmológovia môžu počas rutinného vyšetrenia očí odhaliť viaceré ochorenia, ktoré sa zraku priamo netýkajú, uvádza Daily Mail. Nápadné žlté škvrnky či tvrdé biele zhluky v zadnej časti oka a hrubšie krvné cievky pod sietnicou môžu upozorňovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Čítajte viac: Demenciu spúšťa tá najneuveriteľnejšia vec: Pasca, ktorá čaká na každého z nás

Žlté škvrny sú tvorené usadeninami tuku a vápnika a u ľudí nad 40 rokov sa objavujú pomerne bežne. Odborníci ich až doposiaľ považovali za neškodné. Vedci z Queen's University v Belfaste však zistili, že pacienti s Alzheimerovou chorobou majú takýchto škvŕn v očiach viac než zdraví ľudia.

Ako uviedol David Allamby, riaditeľ očnej kliniky London's Focus Clinic, oči môžu zrkadliť aj skoré príznaky srdcovo-cievnych ochorení či cukrovky. Zmeny v očiach dokonca upozorňujú na nádor na mozgu. Očná sietnica je totiž  štrukturálne a funkčne úzko prepojená s centrálnou nervovou sústavou.

Budúcnosť prevencie

Výskumníci z belfaststkej Queen's University vyšetrovali oči 117 pacientom vo veku od 60 do 92 rokov. Žlté škvrnky malo 25 percent pacientov s Alzheimerovou chorobou. Títo pacienti však mali aj hrubšie očné cievky, čo by mohlo poukazovať na vaskulárnu demenciu, ktorá súvisí so zníženým prietokom krvi v mozgu. Rovnako vápenaté usadeniny v oku môžu byť varovným signálom demencie, hoci sú spájané predovšetkým s makulárnou degeneráciou zapríčiňujúcou postupnú stratu zraku.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa výskumníkov by lekári mohli niektoré ochorenia mozgu diagnostikovať aj prostredníctvom očného vyšetrenia. Stalo by sa jednoduchou a nenáročnou alternatívou skenovania mozgu a iných dostupných diagnostických metód. Vedci si už dávnejšie všimli, že ľudia trpiaci Alzheimerovou chorobou majú v sietnici dvakrát viac amyloidu beta, bielkoviny, ktorej povlaky hromadiace sa okolo nervových buniek sú príznakom demencie. Čoraz viac dôkazov teda napovedá, že oči sú nielen zrkadlom duše, ale aj našich chorôb.

Viac o téme: Vyšetrenie očíDemenciaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9