Prelomové zistenie o zradnej chorobe: Dva typy cukrovky sú minulosťou, je ich až päť

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-07 12:00:00

Väčšina z nás počula len o dvoch typoch cukrovky – prvom a druhom. Vedci sa ale domnievajú, že by ich mohlo byť viac. Znamená to, že niektorí z pacientov potrebujú inú liečbu, než akú im lekári ordinovali doteraz.

Cukrovka, ktorá sa objaví v dospelosti, môže spadať do jednej z piatich odlišných kategórii ochorenia na diabetes. To podľa švédskych a fínskych vedcov, ktorí svoje nové zistenia publikovali v magazíne The Lancet Diabetes and Endocrinology, popiera myšlienku o dvoch základných typoch ochorenia. Ako vedci doplnili, všetkých päť typov diabetu má rozdielny genetický podklad, pričom sa líšia aj v závislosti na vek a zdravotné komplikácie, ktoré môžu spôsobiť.

Čítajte viac: Cukrovku môže odhaliť aj váš zubár: Prejavy, ktoré upozorňujú na skrytý problém

Nový objav by mohol pomôcť vysvetliť, prečo niektorí diabetici na zaužívanú liečbu nereagujú dobre a zaviesť špecializovanejšiu, individualizovanejšiu liečbu, čo by mohlo skvalitniť život mnohých pacientov. Kým cukrovka typu 1 je poruchou imunitného systému a spravidla sa rozvíja už v detstve, pri cukrovke druhého typu ide viac-menej o výsledok životného štýlu a nadváhy. Na túto jednoduchú klasifikáciu však odteraz môžeme zabudnúť.

Vedci vo svojej štúdie vychádzali zo švédskych a fínskych databáz obsahujúcich informácie o tisícoch diabetoch. Zistili, že cukrovkou typu 1 by mohla byť aj naďalej označená doteraz známa autoimunitná prvá forma diabetu – zahŕňa neschopnosť pankreasu vytvárať inzulín, objavuje sa v mladom veku a viaže sa na genetický podklad. Zvyšné štyri by mohli spadať do kategórie cukrovky druhého typu, pričom dva zo subtypov predstavujú závažné formy ochorenia. Jeden z nich súvisí s deficitom inzulínu pri relatívne nízkom indexe telesnej hmotnosti a mladom veku, ale nevyznačuje sa autoimunitným charakterom. Je preň však typické diabetické ochorenie očí. Druhý závažný subtyp je spojený s obezitou. Bunky tela sú pri ňom rezistentné voči produkovanému inzulínu a s veľkou pravdepodobnosťou sa u týchto pacientov môže objaviť ochorenie pečene alebo obličiek. Zvyšné dve podskupiny s miernejšou formou diabetu a zmiešanými prejavmi si podľa vedcov vyžadujú odlišný typ liečby.

Hoci sú výsledky štúdie prelomové, budú potrabné ďalšie klinické výskumy. Nie je totiž jasné, či sa prejavy cukrovky obmedzujú len na jeden typ, resp. subtyp, a či majú rôzne alebo podobné príčiny. Ako uvádza BBC, cukrovka sa týka každého 11. človeka na svete a zvyšuje nielen riziko srdcového infarktu, ale aj mozgovej príhody, zlyhania obličiek a amputácie končatín.

Fotogaléria


Tagy:
cukrovka diabetes

2018-03-07 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia