Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najčudnejšia výhoda, o akej ste kedy počuli: Túto genetickú anomáliu má až pätina ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

Podľa odborníkov existujú ľudia s genetickou anomáliou, vďaka ktorej si môžu dopriať toľko sladkostí, na koľko majú chuť bez toho, aby dramaticky priberali na váhe. Znie to síce neuveriteľne, ale vedci ubezpečujú, že je to možné. Týchto ľudí rozpoznáte na základe jednej nápadnej vlastnosti.

 

Ľudia s génovou variáciou FGF21 sa podľa vedcov z Kodanskej univerzity vyznačujú určitou telesnou výhodou. Majú totiž genetický predpoklad na to, aby mohli zjesť viac ako iní. Podľa vedcov sa ich gény vyznačujú aj zvýšenou túžbou po konzumácii sladkých potravín. Paradoxne, prázdne kalórie sa u nich nemenia na tuk v takej miere, ako u ostatných, ktorým táto génová variácia chýba. Teoreticky teda môžu byť štíhlejší aj napriek nadmernej konzumácie sladkostí.

Čítajte viac: Najväčší strašiak zdravých zubov? Skutočná pravda o tom, či sladkosti kazia chrup!

Ani ľudia s touto anomáliou však nemajú na ružiach ustlané. Aj im hrozia zdravotné riziká, plynúce nielen z nadmerného príjmu cukru. Genetická variácia je totiž spojená s mierne vyšším krvným tlakom a častejším ukladaním tuku v oblasti pása. Vedci tieto závery vyslovili na základe porovnávania zdravotných záznamov o 450 000 osobách. Tie okrem genetických údajov zahŕňali aj vzorky krvi a informácie o zložení ich stravy.

Foto: TASR/Michal Svítok
Zobraziť galériu (2)
Foto: TASR/Michal Svítok  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Podľa odhadov výskumníkov má túto genetickú variáciu zhruba pätina európskej populácie. Keďže sa predispozícia spája so zvýšenou konzumáciou cukru, FGF21 môže byť kľúčom k cielenejšej liečbe cukrovky a obezity. Aj preto vedci hovoria o potrebe ďalšieho výskumu, ktorý by pomohol pomôcť pri vývoji nových liekov. Štúdia bola zverejnená v magazíne Cell Reports.

Viac o téme: CukorSladkostiGénAnomália
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9