Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mandarínky čoskoro zmiznú z obchodov: Vyťažte z nich čo najviac!

(Zdroj: GettyImages)

Či chcete, alebo nie, zima sa už pomaly končí a s ňou i “sezóna” mandaríniek. Kyselkavé ovocie nabité vitamínmi postupne vymizne z pultov v obchodoch s potravinami a opäť si naň budeme musieť počkať niekoľko mesiacov. Mandarínky sú veľmi chutné, no okrem toho posilňujú naše telo. Využite ich, kým sa dá!

Mandarínky sú známe po celom svete, pričom sa tieto citrusové plody často využívajú aj v rôznych sladkých receptoch, pridať ich môžete do koláčov, dokonca je z nich možné spraviť i džem. Najbežnejším spôsobom ich konzumácie je však v surovom stave, len vylupnuté zo šupky. Aké benefity ponúkajú mandarínky nášmu telu?

  • Posilnenie imunity: Mandarínky majú vysoký obsah vitamínu C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém.
  • Zlepšenie zdravia pokožky: Pravidelná konzumácia mandaríniek môže podľa slurrp.com zlepšiť zdravie pokožky a zabrániť rôznym problémom s pleťou, ako sú tmavé škvrny, vrásky a akné.
  • Pomoc pri chudnutí: Mandarínky môžu prispieť k zvýšeniu pocitu sýtosti vďaka obsahu nerozpustnej vlákniny, ktorá spomaľuje prechod potravy tráviacim traktom, čo môže pomôcť pri chudnutí.

  • Podpora zdravia srdca: Mandarínky sú bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín B6 a draslík, ktoré môžu podľa webmd.com prispieť k udržaniu zdravého srdca.
  • Podpora zdravých vlasov a pokožky: Dostatočný príjem vitamínu C z mandarínok môže pomôcť pri tvorbe a ochrane kolagénu, kľúčového proteínu vo vlasoch a pokožke, zatiaľ čo vitamín A môže hydratovať vlasy zvýšenou tvorbou kožného mazu.
  • Zlepšenie zdravia tráviaceho traktu: Mandarínky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá pomáha predchádzať zápche a uľahčuje vyprázdňovanie.

Hoci mandarinky sú na našom trhu dostupné najmä cez zimu, vysokú dávku vitamínu C môžete nahradiť iným ovocím. Počas letných mesiacov sú u nás obľúbené jahody, mango, kiwi či broskyne.

Viac o téme: MandarinkaMandarinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9