Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zdravé srdce či zhodené kilogramy: Čo ešte získate, ak budete jesť TOTO pravidelne?

(Zdroj: GettyImages)

Či už je to losos, treska, makrela, alebo tuniak, konzumácia väčšieho množstva rýb má mnoho zdravotných výhod. Zlepšuje zdravie srdca a znižuje tým riziko úmrtia. Prečo je dobré ich mať pravidelne na tanieri?

Sú naplnené bielkovinami, vitamínmi a minerálmi, píše sa na eatthis.com. Navyše majú nízky obsah kalórií, neobsahujú sacharidy a majú vysoký obsah omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sú spojené so správnou funkciou mozgu a zdravím srdca. A to nie je všetko. Existujú aj ďalšie prekvapivé výhody začlenenia väčšieho množstva rýb do stravy. Prečo by ste ich teda mali jesť?

1.Majú vysoký obsah Omega-3.

„Jednou z výnimočných vlastností rýb je ich bohatý obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré prevládajú najmä v mastných rybách, ako je losos a makrela,“ konštatovala registrovaná dietologička Destini Moodyová. Ponúkajú mnoho zdravotných výhod, od podpory funkcie mozgu až po zníženie zápalu v tele. Na tanieri by ste ich mali mať dvakrát týždenne.

2. Nie sú kalorické.

S relatívne nízkym obsahom kalórií sú ryby vynikajúcim príkladom vyváženého jedla. Medzi najchudšie druhy rýb patria treska, tilapia a platesa. Stačí ich dochutiť bylinkami, keď k nim pridáte šalát, máte chutné jedlo, z ktorého nepriberiete.

3. Sú dobrým zdrojom vitamínu D.

Ryby sú prirodzeným zdrojom vitamínu D, základnej živiny pre zdravie kostí, dobrej imunity a sú dobré pre celkovú pohodu. „Možno vás prekvapí, ale v strave nie je veľa zdrojov vitamínu D, telo ho získava najmä zo slnka a doplnkov z lekárne,“ poznamenala odborníčka na výživu. Z rýb ho majú najviac losos a sleď.

4. Majú vysoký obsah bielkovín.

Proteín je základná makroživina, ktorá pomáha pri raste a oprave svalov, zvyšuje pocit sýtosti a podporuje celkové zdravie. „Priemerná 85 gramová porcia rýb obsahuje asi 20 gramov bielkovín," uviedla Moodyová. Podľa nej majú viac bielkovín ako sa nachádza v hovädzom a kuracom mäse.

5. Nasýtia na dlhšie.

Keďže ryby sú vynikajúcim zdrojom chudých bielkovín, rýchlo zasýtia a to aj na dlhší čas. „Vďaka nim udržia ryby váš hlad na uzde.“ poznamenala Moodyová. Ich konzumáciou predídete prejedaniu sa a navyše aj schudnete.

6. Podporujú zdravie srdca.

Pravidelná konzumácia rýb je spojená s výhodami pre zdravie srdca, a to vďaka omega-3 mastným kyselinám, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak, znižujú triglyceridy a zabraňujú nepravidelnému srdcovému tepu. „Výskumníci zistili, že tí, ktorí jedia ryby, majú najnižšie riziko infarktu a mŕtvice, čo sú dve z najčastejších príčin predčasnej smrti na svete," upozornila Moodyová.

7. Sú bohatým zdrojom jódu.

Ryby sú výborným zdrojom jódu, životne dôležitého minerálu pre funkciu štítnej žľazy a metabolické zdravie. Jedna štúdia zistila, že tie morské ho obsahujú päť až desaťkrát viac ako sladkovodné.

8. Dobrá náhrada mäsa.

Pre tých, ktorí dodržiavajú diétu pozostávajúcu predovšetkým z rastlín s minimálnym množstvom živočíšnej stravy, môže byť ryba vynikajúcou možnosťou príležitostnej konzumácie chudých bielkovín. „Rastlinné diéty sú zdraviu prospešné, pretože jedlá sú naplnené antioxidantmi a zároveň poskytujú kľúčové živiny ako je železo a B12,“ tvrdí odborníčka na výživu.

9. Sú veľmi všestranné.

Od grilovania cez pošírovanie až po šaláty, všestrannosť rýb v kuchyni z nich robí kulinársku pochúťku. „Je na nich krásne to, že ich môžete zakomponovať do mnohých jedál a nikdy vás neomrzia,“ poznamenala Moodyová.

10. Sú cenovo dostupné.

Na rozdiel od bežnej mylnej predstavy, že morské plody sú drahé, existujú ryby, ktoré sú šetrné k vášmu rozpočtu. „Niektoré druhy stoja naozaj príliš veľa, no nemali by ste zabudnúť, že ryby sú široko dostupné v konzervách a mrazených formách a obsahujú tie isté úžasné živiny a výhody ako čerstvé  produkty,“ uviedla Moodyová.

11. Ľahká príprava.

Či už grilované, pečené alebo opekané na panvici, ryby môžu byť vhodným doplnkom vašich zdravých stravovacích návykov. To platí najmä pre ľudí s nabitým programom, ktorí chcú jesť výživný zdroj chudých bielkovín. „Väčšina rýb má rýchly čas prípravy a možno ich piecť, vyprážať, opekať, variť a dokonca grilovať," vymenovala odborníčka na výživu.

 

Viac o téme: RybyLososOmega-3Vitamin D
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9