Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Recept na ZDRAVÉ čipsy plné vitamínov: Blahodarné účinky pre telo!

Kelové čipsy môžu mať pre váš organizmus viacero výhod.
Kelové čipsy môžu mať pre váš organizmus viacero výhod. (Zdroj: GettyImages)

Chutný, zdravý a plný vitamínov. To je len zopár vlastností kelu, ktorý sa v našich končinách používa najčastejšie na prípravu polievok či prívarkov. Viete však, že si z neho môžete vyrobiť zdravšiu náhradu čipsov?

Pri pochrumkávaní pred telkou tak uhasíte túžbu po lupienkoch plných soli či tuku a spravíte pre svoje telo niečo pozitívne.

Kel je výživná potravina bohatá na antioxidanty, vitamín C, vitamín K, betakarotén a obsahuje živiny, ktoré môžu podporiť zdravie očí, reguláciu hmotnosti, zdravie srdca a mnohé ďalšie.

Zdravie srdca: Kel obsahuje množstvo živín, ktoré podporujú zdravie srdca, vrátane draslíka, vlákniny, kyseliny listovej a vápnika. Ako súčasť zdravej stravy pre srdce môže kel znížiť riziko srdcových ochorení tým, že pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu.

Úprava hmotnosti: Kel je potravina s nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom živín, ktorá je vynikajúcim doplnkom diéty na zníženie hmotnosti. Má veľmi nízky obsah kalórií, ale napriek tomu poskytuje značný objem, ktorý by vám mal pomôcť cítiť sa sýty, a obsahuje aj malé množstvo vlákniny, čo je dôležitá živina, ktorá súvisí s chudnutím

Zdravie kostí: Kel je dobrým nemliečnym zdrojom vápnika, ktorý je potrebný na udržanie zdravia a funkcie srdca a ostatných svalov, ako aj kostí a zubov. Má tiež vysoký obsah vitamínu K, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie kostí.

Recept na kelové čipsy

Ingrediencie:

- 1 kel

- 1-2 čajové lyžičky olivového oleja

- Soľ podľa chuti

 

Príprava:

Predhrejte rúru na 175 °C. Listy kelu dôkladne umyte, osušte a nakrájajte, pridajte olej osolte a premiešajte. Uistite sa, že je každý kúskov pokrytý olejom a soľou. Takto pripravený kel dajte na plech s papierom na pečenie, no pozor, snažte sa, aby sa listy neprekrývali. Pečte 10 - 15 minút alebo až kým kel nestmavne. Pred podávaním nechajte vychladnúť a potom už len chrumkajte.

 

Viac o téme: ChipsyCipsyKelove cipsyZeleninove cipsy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9