Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Po jej konzumácii zapácha moč, ale je PLNÁ zdravia a má MINIMUM kalórií

(Zdroj: GettyImages)

Je zdravá a skvelo chutí. Má minimum kalórií, dostatok vlákniny, vitamínov aj stopových prvkov. Špargľa má však jednu zvláštnosť. Po jej zjedení, môže váš moč zapáchať. Nič vážne to však neznamená.

O chvíľu to príde, sezóna špargle sa pomaly blíži. O tejto zelenine je známe, že znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak, udržuje srdce aj cievy v zdraví. Označuje sa tiež ako prírodné afrodiziakum ako pre mužov, aj ženy, píše sa na steptohealth.com. Pôsobí ako diuretikum, zbaví telo nadbytočnej vody. Špargľa má mnoho ďalších zdravotných výhod. Má však aj jednu špecifickú vlastnosť. Patrí medzi potraviny, ktoré menia zápach moču. Za typický puch môže enzým, ktorý štiepi kyselinu asparagovú a pri tomto procese sa tvoria zlúčeniny, ktoré obsahujú síru a dimetylsulfid, ktoré spôsobujú charakteristický puch. Žiadnu chorobu za tým nehľadajte, ide len o menšiu zvláštnosť, ktorú si mnohí ani nevšimnú.

Nie každý cíti pach

Nie každý dokáže rozpoznať silnejší zápach v moči. Je to určené prítomnosťou konkrétneho génu v DNA. V skutočnosti sa to týka len 40 percent populácie. Moč aj menej zapácha, keď človek pije dostatok tekutín a konzumuje močopudné potraviny. Potom je menej koncentrovaný a menej páchne. Ženy sú vo všeobecnosti lepšie v identifikácii pachov, no moč je výnimka. Je to aj preto, že poloha, v ktorej ženy močia, im sťažuje vnímanie zápachu.

Prírodné diuretiká na zníženie zápachu moču

Niektoré potraviny zvyšujú tvorbu moču a stimulujú močenie. Sú to napríklad ananás a čaj. Tieto potraviny bojujú so zadržiavaním tekutín a redukujú zápach znížením jeho koncentrácie. Tiež detoxikujú telo, pretože zvyšujú jeho produkciu, a tak čistia telo od odpadových látok. Okrem ich príjmu netreba zabúdať aj na pitie dostatočného množstva vody, aby sa zabránilo dehydratácii. Vo všeobecnosti je dobré vypiť dva litre vody denne. V teplejšom a vlhkom podnebí by to malo byť viac. To isté platí aj v prípade športovcov, ktorí strácajú veľa tekutín potením. Správny príjem vody spolu s jedením diuretických potravín pomáha zachovať zdravie obličiek.

Ďalšie vlastnosti špargle

Napriek tomu, že po jej konzumácii môže váš moč zapáchať, je zaujímavou zeleninou, ktorá obohatí váš jedálniček. Je bohatá na minerály, okrem toho je naplnená vitamínmi C a B. Je zdrojom vlákniny, čo znamená, že je sýtym jedlom pri nízkom obsahu kalórií. Môžete ju použiť na prípravu mnohých rôznych receptov. Skvelo chutí naparená, dusená či preliata holandskou omáčkou. Rovnako si môžete pripraviť krémovú špargľovú polievku. Ďalším skvelým nápadom je pripraviť quiche s touto zeleninou. Má dlhú trvanlivosť. Po celom svete nájdeme približne 300 druhov špargle. Na na našom trhu sa objavuje najmä biela, zelená a fialová. Pochádza z Orientu, no v súčasnosti sa vo veľkom pestuje aj u nás.

Aké sú jej ďalšie výhody?

- chráni močové cesty

- pôsobí ako afrodiziakum

- pomáha v boji s akné

- zmierňuje menštruačné bolesti

- znižuje príznaky reumy

-  omladzuje bunky

- bojuje s únavou, nevoľnosťou

- posilňuje nervy

- podporuje trávenie

- bojovníčka so starnutím

 

Viac o téme: MocSparglaDiuretikum
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9