Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Prečo môže pobyt vonku zlepšiť vaše zdravie?

(Zdroj: GettyImages)

Je dokázané, že pobyt na čerstvom vzduchu znižuje stres, krvný tlak a srdcovú frekvenciu a zároveň zlepšuje náladu a duševné zdravie. Zdravotníci čoraz častejšie odporúčajú ľuďom pobyt vonku na zlepšenie ich pohody, či už ide o prechádzky, beh alebo trávenie času v záhrade.

Ak ste sa niekedy cítili lepšie po prechádzke, viete, že pobyt vonku - najmä v zeleni - je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako si zlepšiť zdravie a zlepšiť náladu.

"Čas strávený vonku je plnohodnotným zmyslovým zážitkom, ktorý nás ukotvuje v prítomnom okamihu a pomáha nám cítiť sa prepojení, uzemnení a súčasťou niečoho oveľa väčšieho, než sme my sami," povedal pre patient.info Lee Chambers, environmentálny psychológ a poradca pre pohodu.

"Využívame výhody slnečného žiarenia, dodržiavame svoj cirkadiánny rytmus a stimulujeme vylučovanie serotonínu, hormónu šťastia. Keď sme vonku, pravdepodobne sa hýbeme, čo má schopnosť zlepšiť našu náladu," hovorí.

Prečo je pre nás pobyt na čerstvom vzduchu taký dobrý?

Je známe, že fyzické cvičenie uvoľňuje v mozgu chemické látky, ako sú endorfíny, ktoré pomáhajú zmierniť nepríjemné pocity a zlepšujú našu náladu. Výskum však ukazuje, že samotný pobyt v zeleni a opätovné spojenie s prírodou dokáže urobiť zázraky pre naše zdravie.

V roku 2022 sa v štúdii zistilo, že hodinová prechádzka v prírode znižuje stres viac ako hodinová prechádzka v meste. Výskum King's College London zistil, že vystavenie sa stromom, oblohe a spevu vtákov pomáha nášmu psychickému zdraviu. A na to, aby sme využili výhody pobytu na čerstvom vzduchu, tiež netreba veľa času - už 10 minút v prírodnom prostredí nám môže pomôcť cítiť sa šťastnejšími a zmierniť účinky fyzického aj psychického stresu.

V skutočnosti je pobyt na čerstvom vzduchu taký dobrý, že starobylá japonská tradícia "lesného kúpania" sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou aj na západe. Táto jednoduchá metóda, známa v Japonsku pod názvom „shinrin yoku“, spočíva v pokojnom a tichom pobyte medzi stromami, pozorovaní okolitej prírody a hlbokom dýchaní a môže nám pomôcť zbaviť sa stresu prirodzeným spôsobom.

Existuje tiež čoraz viac dôkazov o tom, že záhradkárčenie je obzvlášť terapeutické, pretože spája fyzickú aktivitu s pobytom na slnku a v prírode.

Chvíľa pokoja

"Neoficiálne by väčšina z nás povedala, že pobyt vonku nás jednoducho upokojuje, a vieme, že zníženie stresu má významný vplyv na pohodu," hovorí Sally Brownová, terapeutka registrovaná v BACP. Iné teórie poukazujú na uvoľňovanie špecifických fytoncídov stromami - chemických látok, ktoré rastliny vylučujú do ovzdušia - a ktoré majú pri vdychovaní podobný účinok na organizmus ako aromaterapia a posilňujú imunitný systém.

"Môže tu byť aj efekt všímavosti - možno sme náchylnejší venovať pozornosť svojmu okoliu, keď sme na nejakom zelenom a príjemnom mieste, ktoré nás na chvíľu odpúta od našich myšlienok a starostí," dodala.

Dokonca aj samotný akt presunu z interiéru do exteriéru - a vnímanie čerstvého vzduchu - môže byť pre nás symbolický, hovorí Alivia Rose, psychoterapeutka a hovorkyňa Britskej rady pre psychoterapiu. Vysvetľuje, že pobyt vonku nám v podstate umožňuje vzdialiť sa od našich starostí a obáv, keď vidíme širší svet.

"Pomáha nám to vymaniť sa z nášho vnútorného emocionálneho a príliš premysleného duševného života a viac nás to spája s naším telom," hovorí. "Pomáha nám to zmeniť perspektívu a pocit pohody pri uvedomení si, že vonku je väčší svet - väčší ako náš vnútorný ťažší svet. Pomáha to posunúť našu introspekciu."

Ako tráviť viac času vonku

Nie každý má prístup k vlastnej záhrade, ale existuje veľa iných spôsobov, ako tráviť viac času vonku.

Vyskúšajte záhradkárčenie

Záhradkárčenie nám prospieva z mnohých dôvodov. Po prvé, záhradkárčenie je hlboko uvedomelá činnosť, ktorá si vyžaduje, aby sme sa sústredili a boli v prítomnosti, čo nám umožňuje zbaviť sa starostí a stresu. Pestovanie rastlín je tiež tvorivým spôsobom, ktorý prináša uspokojenie. Pozorovať, ako zo semienka vyrastie kvet alebo rastlina, ktorá prináša zeleninu, je uspokojujúce a obohacujúce, či už vo vlastnej záhrade alebo v komunitnej záhrade, alebo keď si zašpiníte ruky pri plnení okenných truhlíkov.

"Podľa hypotézy biofílie sa ľudia prirodzene vyvinuli tak, aby trávili čas v zeleni, takže najlepšie fungujeme v blízkosti prírody," hovorí Brown. "Záhradkárčenie znamená, že sme fyzicky veľmi blízko prírode. Je to možno najlepšia "uzemňujúca" činnosť. Je to tiež pocit bezpečného priestoru vonku, najmä ak ste sami, čo vás zbavuje akýchkoľvek obáv z toho, koho môžete stretnúť, čo si musíte obliecť alebo ako vyzeráte."

Vydajte sa na prechádzku

Prechádzky v zelenom parku sú skvelým spôsobom, ako si zacvičiť a získať výhody pobytu na čerstvom vzduchu. Vyhľadajte si v okolí trasy, ktoré vás povedú cez zelené plochy, kvety a stromy, a snažte sa pri potulkách zostať v prítomnosti. Aj krátka prechádzka počas obedňajšej prestávky môže stačiť na zlepšenie nálady.

Viac o téme: PrechadzkaPobyt vonkuZdravy pohyb
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9