Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Domáce lieky na neznesiteľnú migrénu: Chutné nápoje, pred ktorými bolesť zuteká!

Pomoc proti migréne nájdete vo vlastnej kuchyni.
Pomoc proti migréne nájdete vo vlastnej kuchyni. (Zdroj: GettyImages)

Bolesť hlavy či migréna vie poriadne zatočiť s naplánovaním dňom. Tí, čo migrénami trpia, vedia, že nie je nič lepšie, ako zaľahnúť do postele so studenými obkladmi a zatiahnutými roletami. Vo vašej kuchyni sa však skrývajú poklady, ktoré vám môžu od nepríjemných príznakov uľaviť podobne ako tabletky.

Silu prírody a jej darov v podobe ovocia a zeleniny neradno podceňovať. Ich vitamíny a blahodarné účinky využívali už naše staré mamy, a preto, ak nechcete svoje telo zahlcovať tabletkami, veľmi nápomocné vám môžu byť ovocie a zelenina.

Zázvorový čaj

Zázvor je skvelým pomocníkom pri podráždenom žalúdku a je jedným z najpopulárnejších nápojov pri bolestiach hlavy a záchvatoch migrény. Dá sa z neho ľahko uvariť čaj, ktorý je chutný samotný alebo s medom. V roku 2014 bol v časopise Phytotherapy Research uverejnený článok skúmajúci zázvor na úľavu od migrény. Zistili, že pokiaľ ide o zníženie bolesti pri migréne, zázvor je rovnako účinný ako sumatriptan, v niektorých krajinách bežne predpisovaný liek triptan. Zázvor je v primeranom množstve bezpečný, lacný a v zimnom období vám pomôže okrem bolesti hlavy i pri nádche.

Mätový čaj

Ak neviete prísť zázvoru na chuť, pomôže vám aj mäta pieporná. Táto voňavá rastlinka patrí k starodávnym liekom a používa sa na upokojenie žalúdočnej nevoľnosti, pretože dokáže uvoľniť nervy a svalové kŕče v črevách. Keďže črevá a mozog sú úzko prepojené, žalúdočná nevoľnosť je počas záchvatu migrény bežná. Upokojenie žalúdka mätovým čajom, ktorý je vynikajúci ľadový aj horúci, môže pomôcť upokojiť aj bolesť hlavy.

Nápoj z kajenského korenia

Ak máte radi pikantné a pálenie v ústach vám nevadí, na migrénu si môžete vytvoriť jeduchý nápoj z kajenského korenia. Zlúčenina v kajenskom korení, ktorá ho robí pikantným, nazývaná kapsaicín, otupuje jeden z neurotransmiterov zodpovedných za vysielanie signálov bolesti do mozgu. Niektoré štúdie ukazujú, že môže zmierniť bolesti hlavy alebo záchvaty migrény. Pomôcť môže pitie kajenského korenia, pričom stačí, ak ho pridáte do teplej vody a vypijete. Najlepšie spravíte, ak nápoj užijete už pri prvých príznakoch bolesti hlavy.

Nezabúdajte, že pri bolesti hlavy a migréne je dôležité dbať na hydratáciu. Ak už však cítite, že sa na vás valí lavína bolesti, skúste niektorý z týchto nápojov. Pomáhajú potláčať dehydratáciu a môžu priniesť aj úľavu od bolesti hlavy alebo nevoľnosti.

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9