Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo sa stane s telom, ak si dáte červené VÍNO každý deň? Príjemné ZMENY, ktoré šokujú!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pexels.com)

Ak je pre vás oddych na gauči s pohárom červeného vína odmenou po celom dni, môžete si byť istí, že týmto zvykom prospievate svojmu zdraviu! Dobre čítate, no treba si dávať pozor na množstvo.

Väčšina zdravotných výhod spojených s vínom sa pripisuje práve tomu červenému, čo nie je najlepšia správa pre milovníkov bieleho alebo ružového vína. Červené víno obsahuje polyfenol nazývaný resveratrol, ktorý je hlavným "motorom" tejto tekutiny, ako sa píše na livestrong.com. Čo sa však stane s vaším telom, keď si doprajete každý deň pohár tohto ozdravného nápoja?

Črevo

Ak nerozmýšľate nad tým, ako si zlepšiť zdravie čriev, už s tým konečne začnite! Čoraz viac výskumov potvrdzuje, ako je zdravý črevný mikrobióm dôležitý pre ľudské zdravie. Jeho rôznorodosť vplýva na prevenciu a liečbu stavov, ako je zápalové ochorenie čriev, obezita, rakovina a autoimunitné stavy, ako potvrdzuje prehľad posledných 10 rokov výskumu mikrobiómov z februára 2019, ktorý bol publikovaný v časopise ‌Microbiom‌.

Ukázalo sa, že červené víno môže prispieť k zvýšeniu diverzity čriev, ako uvádza štúdia z augusta 2019 publikovaná v ‌Gastroenterology‌. Výskumníci študovali dvojčatá a zistili, že tí, ktorí pili červené víno, dokonca raz za pár týždňov, mali väčšiu diverzitu mikroflóry ako tí, ktorí nápoj nepili. Stojí za zmienku, že biele víno vykazovalo menší (ale stále pozitívny) účinok, pričom vedci nenašli rovnakú súvislosť s pivom alebo liehovinami.

Aj keď táto štúdia nedokazuje, že polyfenoly v červenom víne môžu priamo zvýšiť rozmanitosť čriev, môžu vám poskytnúť výhodu pri diverzifikácii portfólia čriev.

Čo sa stane s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Srdce

Najväčší súbor dôkazov na podporu zdravotných výhod červeného vína sa "točí" okolo srdca. A áno, existujú súvislosti medzi nízkou až strednou konzumáciou červeného vína a zníženým rizikom srdcových chorôb, ako informuje recenzia z októbra 2019 uverejnená v ‌Molecules‌. Faktory tejto asociácie zahŕňajú antioxidačné a protizápalové vlastnosti polyfenolov červeného vína, vrátane resveratrolu. Navyše, červené víno sa spája so zníženým výskytom cukrovky 2. typu a znížením LDL cholesterolu.

Odborníci z Harvard Health Publishing sú však stále skeptickí, čo naznačuje, že štúdie o červenom víne a prínosoch pre zdravie srdca ukazujú skôr asociácie ako vzťahy príčin a následkov. Je tiež možné, že tí, ktorí pijú jeden pohár červeného vína denne, sa už venujú inému zdravému správaniu, ako je napríklad zdravá strava a udržiavanie pohybovej aktivity.

V súčasnosti prebieha výskum, ktorý sa snaží potvrdiť úvahy o prospešnosti červeného vína pre zdravie srdca, ale jedna vec je istá: výskumy sú zatiaľ v prospech červeného vína.

Duševné zdravie

Predtým, ako si poviete, že si zaslúžite červené víno, existuje niekoľko vecí, ktoré stoja za zváženie týkajúce sa jeho vplyvu na duševné zdravie. V štúdii z augusta 2013 publikovanej v ‌BMC Medicine‌ účastníci tí, ktorí vypili dva až sedem nápojov týždenne, mali menšiu pravdepodobnosť vzniku depresie, čo je dobrá správa. Štúdia však prebiehala sedem rokov a výskumníci zistili, že nadmerné pitie je spojené s vyšším rizikom depresie, pričom ženy mali väčšiu pravdepodobnosť.

Čo sa stane s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hmotnosť

Aj keď jeden pohár červeného vína každý večer pravdepodobne nezničí vašu postavu, môže vyvolať určité návyky. U mnohých ľudí vedie pitie vína k bezduchému maškrteniu. Jeden pohár obsahuje približne 120 kalórií, takže v priebehu týždňa prijmete ďalších 840 kalórií. Ak je vaším cieľom chudnutie alebo udržanie si hmotnosti, skúste to obmedziť na dva až tri poháre vína týždenne. Alebo si víno každý večer rozrieďte s perlivou vodou. 

Spánok

Alkohol sa považuje za sedatívum. Ak si dáte pohár vína tesne pred spaním, pravdepodobne vás uspí. To však nie je až taká dobrá správa pre vaše spánkové návyky. Odborníci na zdravie vedia, aký dôležitý je spánok pre funkciu imunitného systému a zdravie srdca.

„Jednou z nevýhod pohára vína každý večer je fakt, že môže ovplyvniť kvalitu spánku,“ hovorí KeyVion Miller, RDN.

Pri nízkej dávke, ako je jeden pohár za noc, môžete skutočne zaspať rýchlejšie, ale keďže sa alkohol metabolizuje a vylučuje z vášho tela, spánok nebude kvalitný a bude trvať krátko, podľa výskumu publikovaného v ‌Fujita Medical Journal‌ v r. 2022.

Zuby

Dať si každý večer pohár červeného vína môže byť dobré pre vaše srdce, ale váš úsmev môže byť o niečo menej žiarivý. American Dental Association odporúča obmedziť červené víno, pretože môže zafarbiť vaše zuby. To platí pre prirodzené zuby i pre zubné fazety. Čo však robiť, ak si nápoj neviete odpustiť? Plak vyvoláva škvrny, preto sa uistite, že si dobre vyčistíte zuby, ideálne ešte pred tým, ako si doprajete pohár červeného.

Viac o téme: AlkoholZdraviePrevenciaČervené víno
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9