Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sladký MÝTUS, ktorý sa vám môže vypomstiť: Toto prírodné SLADIDLO nie je lepšie ako cukor

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Med vs cukor. Dvojka, ktorá zvádza nekonečný boj a predstavuje častú dilemu. Ktorý z nich je lepší zaradiť do stravy? Skôr, že jasne bez akýchkoľvek pochybností vyslovíte "med", čo sa týka diabetikov, je to inak. 

Zo všetkých strán počúvame varovanie o vplyve cukru na naše zdravie - od priberania až po cukrovku a srdcové choroby. Je tu však iná sladká alternatíva, ktorá sa zdá byť priam ideálnou voľbou: med. Je skutočne odpoveďou na problémy s cukrom, alebo ide len o jeden z mnohých mýtov? 

Zúčtovanie sladidiel

Pred tým, než sa vyhlási víťaz, treba pochopiť, v čom sa vlastne med a cukor od seba líšia, ako informuje ndtv.com

Med

Je to prírodné sladidlo, ktoré včely vyrábajú z nektáru kvetov. Obsahuje glukózu a fruktózu, vďaka čomu je sladší ako stolový cukor. Tiež sa môže pochváliť zmesou vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré sa líšia v závislosti od typu kvetov, ktoré včely navštevujú.

Cukor

Keď hovoríme o cukre, často máme na mysli rafinovaný biely cukor, ktorý pochádza z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy. Toto sladidlo je v podstate čistá sacharóza, zbavená všetkých živín počas spracovania.

Sladký MÝTUS, ktorý sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vo všeobecnosti je med určite lepšia voľba ako cukor. Poskytuje veľa živín a posilňuje imunitu. Ale je dobrý nápad nahradiť cukor medom pri cukrovke na chudnutie? Rozhodne nie! To sú slová dietológa Mac Singh, ktorý praskol bublinu, v ktorej mnohí z nás žili. 

Med má viac kalórií ako cukor

Odborník prezradil, že jedna čajová lyžička medu má 64 kcal. Ak si dáte jednu lyžičku cukru, nachádza sa v nej 48 kcal, čo je oveľa menej ako množstvo kalórií v mede. Prekvapení?

Med má viac sacharidov ako cukor

Sacharidy majú veľký význam pri chudnutí. Cieľom je skonzumovať menej sacharidov, aby ste schudli čo najrýchlejšie, aj keď treba byť opatrní pri drastickom znížení týchto látok, čo nie je dobré. Ak vo svojej strave nahradíte cukor medom, prijmete viac sacharidov. Odborník povedala, že med obsahuje 17 gramov sacharidov, zatiaľ čo cukor zase 14 gramov. Rozdiel síce nie je veľký, ale je tam.

Sladký MÝTUS, ktorý sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Glykemický index je takmer rovnaký

Áno, Mac Singh hovorí, že rozdiel v glykemickom indexe medu a cukru nie je veľký, takže sa dá povedať, že je takmer rovnaký. Med sa teda neukazuje ako lepší pri cukrovke.

A čo výživné látky?

V tomto prípade je to jednoznačné. Med je elektráreň živín s vysokým obsahom železa, vápnika a ďalších živín. Na druhej strane, keďže ho zvyčajne nekonzumujeme (nemali by sme) vo veľkých množstvách, o veľa neprichádzame.

Med je chutnou a zdravšou alternatívou cukru, ak sa používa s mierou ako súčasť vyváženej stravy. Avšak u diabetikov sa med aj bežný cukor metabolizujú podobným spôsobom, čím hrozí prudký nárast hladiny cukru v krvi. Ak máte špecifické zdravotné problémy, treba sa poradiť s lekárom.  

Viac o téme: ZdravieCukrovkaCukorMed
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9