Kto by nemal rád strúhaný syr? Ušetrí čas i prácu, tak prečo si ho nezaobstarať v obchode? Jednoducho ho vytiahnete z vrecúška a posypete ním pizzu alebo šalát a hotovo! Ale zaplatíte za to určitú daň.
Daň v podobe látok, ktoré kupovaný strúhaný syr obsahuje. A nielen to. Nachádzajú sa v ňom zložky, ktoré sa na prvý pohľad podobajú syru a chutia ako táto potravina: zemiakový škrob, natamycín a prášková celulóza, informuje thelist.com.
Konzervanty v balení
Zemiakový škrob sa bežne komerčne používa ako zahusťovadlo a pomáha zabrániť zhlukovaniu kúskov syra. Ďalej v ňom nájdete natamycín, ktorý je inhibítorom plesní, takže udrží strúhaný syr čerstvý. Antifungálnu zložku prirodzene produkujú pôdne baktérie. Hoci môžete byť znechutení pri myšlienke, že zjete vedľajší produkt chrobáka, je to prirodzené a zároveň nepravdepodobné, že by to spôsobilo nejaké vedľajšie účinky alebo vážne poškodenie.
Treťou zložkou v niektorých kupovaných strúhaných syroch je celulóza. Podobne ako zemiakový škrob i natamycín, aj celulóza má svoju určitú funkciu. Zabraňuje spekaniu syra a nasávaniu vlhkosti. Celulóza dostala svoje zlé meno z fámy, že prísada je z drevnej buničiny. V skutočnosti však ide o nestráviteľnú rastlinnú vlákninu, ktorú človek potrebuje mať zahrnutú v strave - aj preto mnohí jedia vločky z otrúb a šupky psyllia.
Odsúdená kvôli falšovanému syru
Hoci celulóza nepoškodí ľudské zdravie, otázkou je, aké množstvo by v skutočnosti mohlo obsahovať balenie strúhaného syra. Existuje domnienka, že dodávatelia syrov by mohli ľahko nahradiť niektoré syry extra celulózou, pričom niektorí boli dokonca prichytení pri čine.
Prezidentka Castle Cheese Michelle Myrterová bola odsúdená na tri roky podmienečne a dostala pokutu 5 000 dolárov za to, že nesprávne označila falšovaný syr za 100-percentne čistý syr, pritom v skutočnosti obsahoval celulózu a iné zložky. Tento syr sa následne dostal na trh, ako informoval rd.com. Vo svetle týchto škandálov je dôležité vedieť, čím kŕmite svoju rodinu, čo je dôvod, prečo dať prednosť radšej klasickému celému bloku syru a následne ho postrúhať.
Ďalšie nevýhody
Aspoň budete mať pokoj na duši, že máte k dispozícii naozajstný syr bez prekvapivých zložiek vo vnútri. Navyše, kupovaný strúhaný syr je drahší a chutí horšie. Nevýhodou je taktiež ťažšie rozpúšťanie v jedle, takže sa môžu tvoriť nepríjemné hrudky. To sú dostatočné dôvody, prečo si dať tú námahu a postrúhať si syr sami kedykoľvek, keď ho budete chcieť použiť.