Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bude čoskoro nový a účinný spôsob liečby LEUKÉMIE? Prelomový objav českých vedcov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vedci objavili nové mutácie génu, ktoré potláčajú schopnosť organizmu eliminovať bunky s poškodenou DNA. Tento poznatok by mohol pomôcť pri vývine nových spôsobov liečby leukémie.

Vyplýva to z výskumu českého Ústavu molekulárnej genetiky Akadémie vied (ÚMG), ktorý zverejnil časopis Leukemia.

V spoločnom výskume Oddelenia biológie nádorovej bunky a Oddelenia hematoonkológie ÚMG vedci objavili nové mutácie v géne PPM1D, ktoré potláčajú prirodzenú funkciu proteínu p53.

Proteín p53 je jedným z hlavných kontrolných mechanizmov, ktoré bránia množeniu nežiadúcich mutácií a rozvoju nádorových ochorení tým, že eliminuje bunky s poškodenou DNA. Práve v nádorových bunkách býva funkcia tohto proteínu narušená, v dôsledku čoho sa môžu nekontrolovateľne deliť.

Bude čoskoro nový a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Na našom pracovisku sme overili význam PPM1D pre rozvoj leukémie na myších modeloch, ale úplne rovnaké mutácie boli nájdené aj u pacientov trpiacich niektorými osobitnými typmi leukémie," uviedol vedúci Oddelenia biológie nádorovej bunky ÚMG Libor Macúrek.

Výskum podľa neho preukázal, že cielenou liečbou je možné obnoviť funkciu proteínu p53 v nádorových bunkách, na čo sa jeho tím zameria v ďalšom výskume.

Podľa vedúcej Oddelenia hematoonkológie Meritxell Alberichovej Jordovej tento výskum vedcom "pomohol v porozumení mechanizmov, ktoré sú príčinou vzniku rakoviny" a umožnil im "premýšľať o nových a účinných spôsoboch liečby".

Kedy sa rozvinie leukémia?

Problémové mutácie PPM1D sa môžu vyskytnúť aj u malého percenta zdravých ľudí a za normálnych okolností nespôsobujú žiadne ťažkosti. Problém môže nastať, ak sa mutácie objavia v kmeňovej bunke kostnej drene, ktorá je zodpovedná za tvorbu krvi. Pokiaľ je človek s takouto mutáciou opakovane vystavený vysokým dávkam röntgenového žiarenia alebo niektorým formám chemoterapie, postihnuté kmeňové bunky sa ďalej delia a rozvinie sa leukémia.

Viac o téme: ZdravieChorobaLeukémiaRakovina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9