Výsledky novej štúdie prišli na šokujúce zistenie. Odborníci svetových univerzít a nemocníc sa zaoberali, aký má soľ vplyv na ľudský organizmus. Zistili, že sa stáva rizikovým faktorom roztrúsenej sklerózy! Nadmerná konzumácia soli tak prináša oveľa vážnejšie zdravotné problémy, ako len priberanie.
Experti prišli na to, že nadmerná konzumácia soli môže v ľudskom tele spôsobiť chronické autoimúnne ochorenia, medzi ktoré patrí roztrúsená skleróza. Nielen genetické dispozície majú na ňu vplyv, ale i konzumácia presolených jedál.
"Boli sme prekvapení veľkým efektom, ktorý majú na organizmus zmeny v príjme soli," povedal David Hafler, profesor imunobiológie z Yale University.
Čo spôsobila nadmerná konzumácia soli?
Tento prekvapivý výsledok štúdie zistili odborníci laboratórnymi pokusmi na myšiach. Tie, ktoré byli kŕmené presolenými jedlami, boli náchylnejšie k autoimunitným ochoreniam. To však nie je všetko. I priebeh vzniknutých zdravotných problémov bol horší.
Kontrolujte si príjem soli
Výsledky tejto štúdie sú veľmi čerstvé a vedcov čaká ešte množstvo ďalších testov. Aj keď zatiaľ nemožno povedať, že by mala strava s nízkym príjmom soli pozitívny vplyv na zdravie organizmu pacienta s roztrúsenou sklerózou, vedci odporúčajú, aby si ľudia kontrolovali príjem správneho množstva soli. Vysoký príjem soli totiž môže spôsobiť vysoký krvný tlak a vznik srdcovo-cievnych ochorení. Nepodceňujte jeho vplyv na zdravie ľudského organizmu! Nahraďte ho radšej bylinkami (pažítka, petržlen, rozmarín, oregano, mäta a pod.) alebo zdravšou morskou soľou.