Odhaľte pravdu o žuvaní žuvačky: Prekvapia vás tieto fakty!

Žuvanie žuvačiek je pre ľudské zdravie veľmi prospešné.
Zdroj: thinkstock.com
2015-04-16 16:25:00

Žuvanie žuvačky nie je dobré len na osvieženie dychu. Výskumy naznačujú, že má obyčajná žuvačka množstvo zdravotných výhod, ktoré vás zrejme príjemne prekvapia. Tak sa potvrdilo, že nie je len príjemným zvykom a naopak spoločenským zlozvykom, ale priaznivo vplýva na naše zdravie.

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že je žuvačka výborná na pamäť, zníženie stresu, zvýšenie sústredenia i zlepšenie trávenia. Jej veľkou výhodou je fakt, že znižuje neovládateľné chute na jedlo, takže je výborným pomocníkom pri znižovaní hmotnosti. Pozrite sa, ako pozitívne ovlyvňuje naše zdravie!

Zlepšuje pamäť

Psychológovia sú presvedčení, že obyčajné žuvanie žuvačky môže mať vplyv na zlepšenie pamäte a zvýšenie kognitívne schopností. Nedávnym výskumom zistili, že ľudia, ktorí počas písomných skúšok v škole žuvali žuvačku, dosiahli lepšie výsledky ako tí, korí ju nemali.

Podľa štúdie, ktorú vypracovali na Cardiff University, žuvačka pomáha pri premýšľaní. Pri jej žuvaní totiž dochádza k zvýšenému prúdeniu krvi do mozgu.

"Z predchádzajúcich výskumov je známe, že žuvanie žuvačiek môže pomôcť pri myslení. V našej štúdii sme sa zamerali na zvukové úlohy, ktoré si vyžadovali krátkodobú pamäť, aby sme zistili, či žuvačky majú vplyv na koncentráciu," uviedla vedúca výskumu Kate Morgan.

Pri realizácii výskumu polovica z 38 ľudí žula žuvačku a druhá musela stanovené úlohy zvládať bez nej.

Z výsledkov štúdie, ktoré publikoval British Journal of Psychology, vyplýva, že v oboch kolách úloh boli úspešnejší ľudia so žuvačkou.

"Zaujímavé je, že účastníkom bez žuvačky sa viac darilo na začiatku testov, no ku koncu sa to zhoršovalo. To naznačuje, že žuvanie žuvačiek nám pomáha viac sa sústrediť na úlohy, ktorých splnenie si vyžaduje dlhší čas," dodala Morgan.


Dievčatku sa vypomstil jej zlozvyk: Nechutný nález v žalúdku šokoval samotných lekárov!


Ako to funguje?

Všetko sa vysvetľuje aktiváciou žuvacích svalov, ktoré vplývajú aj na aktiváciu pamäťových stôp. Žuvanie žuvačky nepriamo prekrvuje svaly v okolí mozgu, ba čo viac, zvyšuje do mozgu prietok krvi až o 25 až 40 percent. Navyše, žuvaním sa zvyšuje tepová frekvencia, ktorá zlepšuje dodávku kyslíka do mozgu, a tým zlepšuje kognitívne schopnosti.

Žuvanie zrýchľuje srdcový tep a krvný tlak tak, že sa pritom prebúdza ľavá i pravá hemisféra mozgu, ktoré začnú pracujú spoločne. Preto sa lepšie sústredíte, máte lepšiu pamäť a nie ste ospalí. Aby toho nebolo málo, produkuje viac kyslíka, glukózy a naopak, likviduje oxid uhličitý.

Znižuje príznaky stresu

Psychiatri a psychológovia sa domievajú, že môže tiež znížiť nervové napätie. ďalším plusom je, že žuvaním sa môžete zbaviť frustrácie a podráždenia.

Nedávny výskum dokonca ukázal, že rytmickým pohybom čeľuste pri žuvaní žuvačiek sa u človeka znižuje stres. Pri žuvaní človek obvykle relaxuje, nie je nervózny, uvoľnený a spokojný.

Pomáha znižovať hmotnosť

Vďaka malému množstvu kalórií (5 až 10 kalórií v jednej žuvačke) sa zo žuvačky jednoznačne nepriberá. Dokonca vďaka nej toho zjete menej, o čom svedčí výskum, v ktorom sa zistilo, že dospelí, ktorí žuli žuvačku doobeda, si dali desiatu, ktorá mala o 36 kalórií menej ako u tých, ktorí nežuvali žuvačku. Údajne nemali chuť na kalorickejšie jedlo.

Pravidelným žuvaním žuvačky bez cukru sa im tak znížila chuť na jedlo. Navyše, podľa mnohých vedcov môžete schudnúť za hodinu okolo 11 kalórií a pravidelným žuvaním žuvačky môžete mať za rok o 5 kilogramov menej.


Ďalšie zaujímavé tipy a triky ako schudnúť nájdete na portáli Feminity.sk

Zlepšuje trávenie

Žuvačka pomáha zlepšiť črevnú motilitu a prispieva k zvýšeniu produkcie slín, ktorá podporuje častejšie prehĺtanie. Tým zabraňuje kyseline, aby sa dostala zo žalúdka späť do krku, t.j. odstraňuje pálenie záhy, ktoré trápi množstvo ľudí. Skúste si dať žuvačku po každom jedle, bude vám lepšie tráviť a pálenie záhy môže byť minulosťou.

Ďalšie výhody žuvačky

Žuvačka má aj množstvo iných zdravotných výhod. Čistí zuby, zabraňuje vzniku zubného kazu, chráni pred zápalom stredného ucha a dokonca je výborná na kinetózu - dokáže zabrániť vracaniu a nevoľnosti pri cestovaní autom, autobusom, vlakom či lietadlom.

Žuvačka je doslova hotový zázrak! Dajte si ju každý deň po jednom hlavnom jedle a budete profitovať z jej prekvapivého vplyvu na svoje zdravie.

Čítajte tiež:

Žuvačka po jedle nie je nezmysel: Dokáže zázraky!

Čo sa stane, ak prehltnete žuvačku? Zistite konečne pravdu

Ako odstrániť obličkové kamene za 10 dní bez toho, aby ste šli pod nôž? Vyskúšajte tento trik!

Fotogaléria

2015-04-16 16:25:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: SITA, chewinggumfacts.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia