Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Puding, ktorý vylieči vaše črevá: Kilá zmiznú samé!

Chia semienka obsahujú hromady antioxidantov, minerálov, vlákniny a omega-3 mastných kyselín.
Chia semienka obsahujú hromady antioxidantov, minerálov, vlákniny a omega-3 mastných kyselín. (Zdroj: GettyImages)

Niektorí tvrdia, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, a preto by vám malo záležať na tom, čo vložíte do úst a ako naštartujete svoj deň.

Hoci mnohí odborníci súhlasia s tým, že raňajky sú dôležité, v skutočnosti všetko závisí od toho, čo jete. Zdravé raňajky s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom tuku, cukru a soli sú dôležité a môžu vám pomôcť získať všetky živiny potrebné pre dobré zdravie, uvádza Mirror.

Aj jednoduchá zmena v tom, čo jete každý deň na raňajky, vám môže pomôcť schudnúť a cítiť sa zdravšie. Chia semienka sú malé, všestranné a obsahujú hromady antioxidantov, minerálov, vlákniny a omega-3 mastných kyselín. Chia semienka sú základom stravy už tisíce rokov a pochádzajú zo stredného a južného Mexika, uvádza Gloucestershire Live. Takzvaná "superpotravina" sa dá neuveriteľne ľahko zaradiť do jedálnička. Semienka môžete zamiešať do vločiek, cereálií, pridať do jogurtu, do smoothie a môžete si z nich spraviť zdravý a výživný puding.

Podľa dietologičky Kim Kulpovej môžu chia semienka pomôcť aj pri strate hmotnosti, a to vďaka vláknine, ktorú obsahujú. Ak si ich primiešate k raňajkám, pomôžu vám cítiť sa sýto po dlhšiu dobu. Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Clinical Nutrition zistila, že tí, ktorí jedli semienka chia, mali zníženú chuť do jedla a zvýšený pocit sýtosti. Zistilo sa tiež, že účastníkom sa zlepšilo zdravie tráviaceho traktu a rýchlosť metabolizmu.

Výhody chia semienok ospevuje aj doktor a špecialista na stratu hmotnosti Michael Mosley. "Dbám na to, aby som mal vždy v zásobe rôzne druhy orechov a semien, vrátane mandlí, kešu, para orechov, vlašských orechov, slnečnicových semienok, píniových orieškov, chia a sezamu. Rád si ich sám pražím, aby som zvýraznil ich chuť. Orechy sú bohaté na vlákninu, ktorá vyživuje váš mikrobióm, a sú vynikajúcim zdrojom zdravých prírodných tukov. Milujem ich s kašou a sú výbornou desiatou," prezradil odborník pre Sunday Times.

Recept na výborný a jednoduchý chia puding:

Ingrediencie:

- 2 polievkové lyžice chia semienok

- 1/2 šálky mandľového mlieka alebo mlieka podľa vlastného výberu

- 1 čajová lyžička medu alebo iného sladidla (voliteľné)

- Jahody alebo iné ovocie na posypanie

 

Postup:

1. Do pohára dajte chia semienka, mlieko a sladidlo, dobre premiešajte a nechajte 2-3 minúty odstáť.

2. Znovu premiešajte, kým nie sú viditeľné žiadne hrudky.

3. Zakryte nádobu a dajte do chladničky na celú noc alebo aspoň na 2 hodiny.

4. Keď si všimnete, že vám puding pekne zhustol, môžete doplniť ovocie a jesť.

Viac o téme: Chia semienkaChia puding
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9